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EDUCATIONAL COSTS FOR STUDENTS PLACED TEMPORARILY BY 

THE DEPARTMENT OF CHILDREN AND FAMILIES  

  

By: Judith Lohman, Assistant Director 

 
 
You asked whether the state compensates or reimburses towns, such 

as Ashford, for the cost of educating children temporarily placed in the 
towns by the Department of Children and Families (DCF) and attending 
local public schools.  

SUMMARY 

The state reimburses school districts for a portion of any special 
education costs for children in temporary DCF placements, but not for 
regular education costs. The state provides support for regular education 
costs for DCF-placed children, as well as for other children attending 
school in a district, through Education Cost Sharing (ECS) grants to 
towns and other categorical grants for which a district may be eligible.  

 
If a DCF-placed child needs special education, the state reimburses 

the school district that is financially responsible for the child’s special 
education, which may or may not be the town where the child is placed, 
for any costs that exceed the district’s basic contribution. The basic 
contribution for a DCF-placed child is the reasonable cost of the special 
education or the district’s average per-pupil cost of education for the 
prior year, whichever is less. For example, Ashford’s basic contribution 
for special education costs for a state-placed child is $14,640 for FY 12. 
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FINANCIALLY RESPONSIBLE SCHOOL DISTRICT 

A district’s financial responsibility for a DCF-placed child requiring 
special education is determined as follows.  

 
When the child’s home school district can be identified, that district 

must pay the basic contribution. A child’s home district is the one where 
his or her parent or guardian lives and where he or she would otherwise 
be attending school. If DCF places such a child outside his or her home 
district, the school district where the child is placed provides the services 
and bills the home district for their cost. The State Board of Education 
then reimburses the home district for any of these costs exceeding its 
basic contribution (CGS § 10-76d(e)(2)(A)). 

 
If DCF places a child who has no identifiable home school district, the 

local board of education under whose jurisdiction the child last attended 
school or in whose district the child lived when he was removed from his 
home is temporarily responsible for the basic contribution. The 
responsibility lasts for one calendar year or until the child is either 
committed to the state’s custody or returned to his parent or guardian, 
whichever is earlier. If the child remains in the placement for longer than 
one year, DCF is responsible for 100% of the cost (CGS § 10-76d 
(e)(2)(B)). The state is also responsible for 100% of the cost of special 
education for children who live on state-owned or -leased property or in 

permanent family residences and attend public school (CGS § 10-76d 
(e)(3)). 

BASIC CONTRIBUTION FOR A STATE-PLACED CHILD 

The basic contribution for a school district that is financially 
responsible for special education costs for a DCF-placed child is the 
lesser of (1) reasonable costs of the special education and related services 
for the child or (2) an amount equal to its average per-pupil educational 
costs for the previous year.  

 
Although the law requires the state to pay all special education costs 

above the basic contribution, the state’s responsibility is currently 
limited by the total state appropriation for the year. If the amount 
appropriated in the budget is not sufficient to fund the excess cost grants 
for all towns, each town’s grant is proportionately reduced. This limit 
currently applies through FY 13 (CGS § 10-76d(e)(2)(B)). 
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