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STERILE INSTRUMENTS IN HOSPITALS 

  

By: James Orlando, Associate Analyst 
 

 
You asked about laws requiring the certification of individuals who 

clean sterile instruments in hospitals. You also asked about current law 
regarding sterilization of hospital equipment.  

 
Connecticut does not require the certification of central sterile supply 

technicians or central service technicians (i.e., staff persons responsible 
for cleaning, sterilizing, and decontaminating surgical instruments and 
related health care supplies). We also did not find any bills on this issue.  

 
According to the International Association of Healthcare Central 

Service Materiel Management (IAHCSMM), one state (New Jersey) 
requires certification to work in central service. A few other states had 
bills introduced on this topic in 2012. IAHCSMM’s website includes 
information on legislative action in other states: 
http://www.iahcsmm.org/GovernmentAffairs/LegislativeMap.html#pab1
_4. 

  
We have attached New Jersey’s regulations to this report.  
 
Connecticut law and regulations generally require health care 

facilities to be sanitary. Short-term hospitals must have an infection 
control program and meet other requirements. Here is a link to a 2011 
OLR report on Connecticut law on hospital infection control: 
http://www.cga.ct.gov/2011/rpt/2011-R-0297.htm. 
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There are also federal requirements on infection control and 
sterilization. The federal Conditions of Participation for all Medicare 
receiving hospitals (CoPs) (all acute care hospitals in Connecticut are in 
this category) includes extensive infection control and prevention 
obligations. The CoPs (as well as the Connecticut Public Health Code) 
require each hospital to have a comprehensive program for prevention, 
control, and investigation of infections and communicable diseases that 
incorporates nationally recognized infection control practices or 
guidelines, including those from the Centers for Disease Control and 
Prevention, Association for Professionals in Infection Control and 
Epidemiology, the Society for Healthcare Epidemiology of America, and 
the Association of periOperative Registered Nurses. There are also 
various federal Occupational Safety and Health Administration 
regulations applicable to infection control practices. 

 
As part of this larger process, hospitals must ensure that surgical 

instruments are properly sterilized. As explained in the Centers for 
Medicare and Medicaid Services (CMS) interpretative guidelines, the CoPs 
infection control regulations (42 C.F.R. § 482.42) require hospitals to 
have a surgical infection risk mitigation measure that demonstrates the 
hospital is “addressing aseptic technique practices used in surgery and 
invasive procedures performed outside the operating room, including 
sterilization of instruments.”  
 

42 C.F.R. § 482.51 contains additional infection prevention 
requirements for surgical settings, including the obligation to sterilize 
operating room equipment.  

 
The CMS interpretive guidelines for the CoPS regulations on infection 

control (42 C.F.R. § 482.42) and surgical services (42 C.F.R. § 482.51) 
are available at the following link: http://www.cms.gov/Regulations-and-
Guidance/Guidance/Manuals/downloads/som107ap_a_hospitals.pdf. 
The discussion of 42 C.F.R. § 482.42 starts on page 317; the discussion 
of 42 C.F.R. § 482.51 starts on page 357. 
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