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LEAD TESTING 

  

By: James Orlando, Associate Analyst 

 
You asked for a summary of the law’s requirements for testing 

children for lead poisoning. 
 

SUMMARY 
 
The law generally requires primary care providers to annually test 

children between nine and 35 months old for lead.  They must also 
screen children (1) between 36 and 72 months old who have never been 
screened and (2) children under 72 months if the provider determines it 

is clinically indicated.  In addition, providers must conduct annual lead 
risk assessments for children ages 36 to 71 months (CGS § 19a-111g). 
Individual and group health insurance policies must cover the lead 
screening and risk assessment mandates (CGS §§ 38a-490d & -535). 

 
Lead testing can also be required in other contexts, such as part of 

school health assessments for new enrollees or for children enrolled in 
Head Start. 

 
The law requires health care institutions and clinical laboratories to 

report on tests showing elevated blood lead levels to local health 
directors, among others.  Directors must provide parents with 
information after tests show that their children have elevated blood lead 
levels.  When a director receives a report that two blood tests taken at 
least three months apart confirm a child’s blood lead level is over a 
certain threshold, the director must take various actions, including 
investigating the lead source and ordering remediation. 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#Sec19a-111g.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_700c.htm#Sec38a-490d.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_700c.htm#Sec38a-535.htm
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The Department of Public Health (DPH) is the lead state agency for 

lead poisoning prevention.  Among various other requirements, DPH 
must provide funding, within available appropriations, to local health 

departments to help finance their lead poisoning prevention and 
remediation services.  An act passed this session (PA 12-202) establishes 
eligibility criteria for local health departments seeking such funding from 
DPH.  Among other things, the act conditions a local department’s 
funding eligibility on DPH approving its lead program, which must 
include case management, education, and environmental health 
components.  

 
DPH’s website contains detailed information on the department’s lead 

poisoning prevention and control program:  
http://www.ct.gov/dph/cwp/view.asp?a=3140&q=387550&dphNav_GID
=1828. 

 
The law also provides various requirements related to lead abatement.  

For example, owners of dwellings with toxic lead levels occupied by 
children under age six must abate, remediate, or manage the dangerous 
materials and follow DPH regulations for doing so (CGS § 19a-111c). 
Local health directors can also order various actions related to lead 
abatement, such as orders to correct chipped or loose lead-based paint 
on exposed interior surfaces in rented properties.  If you would like 
detailed information on these or other lead abatement requirements, 
please let us know. 

 
LEAD TESTING REQUIREMENTS 

 
Lead Screening and Risk Assessments 

 
Screening. By law, primary care providers who provide pediatric care, 

other than hospital emergency departments, must screen annually for 
lead every child between nine and 35 months old. The screenings must 
follow the Childhood Lead Poisoning Prevention Screening Advisory 
Committee’s recommendations.  These recommendations call for blood 
lead screening tests at age 12 months and 24 months with follow-up 
venous blood tests if the initial screening shows an elevated blood lead 
level. 

 
These providers must also screen (1) all children between 36 and 72 

months old who have never been screened and (2) any child under 72 
months if the provider determines it is clinically indicated under the 

advisory committee’s recommendations (which call for screening children 
who exhibit developmental delays and consideration of blood lead testing 

http://cga.ct.gov/2012/ACT/PA/2012PA-00202-R00SB-00188-PA.htm
http://www.ct.gov/dph/cwp/view.asp?a=3140&q=387550&dphNav_GID=1828
http://www.ct.gov/dph/cwp/view.asp?a=3140&q=387550&dphNav_GID=1828
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#Sec19a-111c.htm
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for any child who has unexplained seizures, neurologic symptoms, 
hyperactivity, behavior disorders, growth failure, abdominal pain, or 
other symptoms consistent with elevated lead levels or a recent history of 
ingesting foreign objects).  

 
Risk Assessments. The law also requires these primary care 

providers to conduct annual lead risk assessments for children ages 36 
to 71 months. Providers can assess younger children if they determine it 
is needed. Assessments must be conducted according to the Lead 
Screening Advisory Committee’s recommendations. These 
recommendations call for questioning parents or guardians about the 
child’s housing (age and location) and family history of elevated blood 
lead levels. 

 
Exemptions. The law exempts children whose parents object to blood 

tests on religious grounds from these screening requirements (CGS § 
19a-111g). 
 
Reporting Elevated Blood Lead Levels 

 
By law, health care institutions and clinical laboratories must notify 

DPH, appropriate local health officials, and the health care provider who 
ordered the test, within 48 hours of receiving or completing a report on a 
person with a lead level of 10 or more micrograms of lead per deciliter of 
blood (10 µg/dL) or other abnormal bodily lead level. Within 72 hours of 
learning the results, the provider must make reasonable efforts to notify 
the parents or guardians of a child under age three of the results. 
Institutions or laboratories that conduct such lead testing must also, at 
least monthly, submit to the DPH commissioner a comprehensive report 
that includes specified information.  

 
When a local health director receives a report that a child has been 

tested with a blood lead level of at least 10 µg/dL or other abnormal body 
lead level, the director must inform the parents or guardians (1) of the 
child’s potential eligibility for the state’s Birth to Three program, which 
provides services to families with children with disabilities or delays from 
birth to 36 months and (2) about lead poisoning dangers, ways to reduce 
risks, and lead abatement laws.  

 
Whenever a local health director receives a report that two blood tests 

taken at least three months apart confirm a child’s venous blood lead 
level is between 15 to 20 µg/dL, the director must conduct an on-site 
investigation to identify the source of lead causing the elevation and  

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#Sec19a-111g.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#Sec19a-111g.htm
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order whoever is responsible for the condition to remediate it. This 
threshold is lowered to 10 µg/dL if 1% or more of Connecticut children 
under age six have been reported with blood levels of at least 10 µg/dL 
(CGS § 19a-110). 

 
The law also requires the DPH commissioner to establish an early lead 

diagnosis program that includes routine exams of children under age six. 
Under this program, exams showing blood levels of 10 or more µg/dL 
must be reported to the child’s parents or legal guardians, the local 
health director, and DPH (CGS § 19a-111b). 

 
Local health directors must also conduct an epidemiological 

investigation for lead levels of 20 or more µg/dL.  After the investigation 
identifies the lead source, the local health director must take action to 
prevent further lead poisoning. Among other things, the director can 
order abatement and must try to find temporary housing for residents 
when the lead hazard cannot be removed from their dwelling within a 
reasonable time (CGS § 19a-111).  
 
School Health Assessments 

 
By law, school boards must require each child to have a health 

assessment prior to public school enrollment.  Among other things, the 
assessment must include tests for lead levels in the blood where the 
school board determines the tests are necessary, after consultation with 
the school medical advisor and the local health department (or in the 
case of a regional board of education, each local health department). 

 
Appropriate school health personnel must review the results of 

student health assessments and screenings. When, in the health 
personnel’s judgment, a pupil is in need of further testing or treatment, 
the superintendent must give written notice to the pupil’s parent or 
guardian and make reasonable efforts to assure that further testing or 
treatment is provided (CGS § 10-206) (2012 Supp.) 

 
Head Start 

 
Each director of a Head Start program must require children 

attending the program to be tested for blood lead levels after determining 
that such tests are necessary, after consultation with the school medical 
advisor and the local health department (or in the case of a regional 
board of education, each local health department) (CGS § 10-206b). 
 

JO:ts 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#Sec19a-110.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#Sec19a-111b.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#Sec19a-111.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_169.htm#Sec10-206.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_169.htm#Sec10-206b.htm

