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SITING TELECOMMUNICATIONS TOWERS 

  

By: Kevin McCarthy, Principal Analyst 
 

 
You asked for a description of the law on the Siting Council process 

for approving a telecommunications tower, as amended by sHB 5271, 
which has passed both houses but has not yet been signed by the 
governor. 

SUMMARY 

 
Under CGS § 16-50g et seq., a Siting Council certificate is required to 

build a variety of energy and telecommunications facilities, including 
towers used to provide cell phone and cable TV service. Before a 
certificate application can be filed with the council, the applicant must 
consult with the prospective host municipality.  

 
In reviewing certificate applications, the council must consider the 

need for the facility and a wide range of environmental and other 
impacts. Before it can grant a certificate for a tower, it must consider the 
feasibility of requiring an applicant to share an existing tower. In 
addition, it must consider whether the proposed tower would be located 
in an area which the council, in consultation with the Department of 
Energy and Environmental Protection (DEEP) and affected 
municipalities, finds to be a relatively undisturbed area that possesses 
scenic quality of local, regional, or statewide significance.  

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_277a.htm#Sec16-50g.htm
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Among other things, sHB 5271 requires telecommunications tower 
developers to begin consulting with potentially affected municipalities 90, 
rather than 60, days before applying to the council for a certificate 
approving the tower's location. It also expands the scope of this 

consultation. It generally prohibits the council from approving a 
telecommunications tower's installation within 250 feet of a school or 
commercial child day care. The act specifies that the council's decision 
must be consistent with federal law and regulations when applying these 
criteria. It also expands the factors the council must consider when 
approving telecommunications towers and equipment. 

 
The council’s website has a guide for citizen participation in its 

proceedings, available at 
http://www.ct.gov/csc/cwp/view.asp?a=947&Q=405204&PM=1&cscNav
=|.   

 

PRE-APPLICATION PROCESS 

 
The law generally requires the developer of any facility under the 

council's jurisdiction to consult with potentially affected municipalities at 
least 60 days before filing its application with the council (CGS § 16-
50l(e)). sHB 5271 increases this period to 90 days in the case of proposed 
cell phone towers. By law, the consultations must include any 

municipality where the developer proposes to locate the facility or an 
alternative site, and any adjoining municipalities within 2,500 feet of the 
primary or alternative site. The consultation must include good faith 
efforts to meet with the municipality's chief elected official. The developer 
must provide the official with any technical reports concerning the site 
selection process and the need for, and environmental effects of, the 
facility. The municipality can hold hearings and, within 60 days of its 
initial consultation, issue its recommendations to the developer. Within 
15 days after submitting its application to the council, the developer 
must give the council the material it provided to the municipality and a 
summary of the consultations, including the municipality's 
recommendations.  

 
sHB 5271 requires the technical reports provided to the municipality 

to also be given to the municipality's planning commission, zoning 
commission, or combined planning and zoning commission, and inland 
wetland agency. The reports must include:  

 
1. a map showing the area to be served by the tower;  

 
2. the location of existing surrounding facilities;  

http://www.ct.gov/csc/cwp/view.asp?a=947&Q=405204&PM=1&cscNav=|
http://www.ct.gov/csc/cwp/view.asp?a=947&Q=405204&PM=1&cscNav=|
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3. a description of the site selection process, including a detailed 
description of the proposed site, alternate sites being considered, 
and sites that were considered and rejected;  

 

4. the location of schools near the proposed site, an analysis of the 
tower’s aesthetic impact on the schools, and a discussion of 
measures to be taken to lessen these impacts; and 

 
5. the proposed facility's potential environmental effects.  
 
sHB 5271 requires municipalities to provide telecommunications 

tower developers with alternative sites to consider within 30 days of the 
initial consultation. The developer must include its evaluation of these 
alternatives in its application to the council and can present any of them 
to the council for formal consideration.  

 
sHB 5271 allows the municipality to hold public information meetings 

on the proposed facility within 60 days of the initial consultation. (As 
discussed above, the law also requires the municipality to issue 
recommendations to the developer within 60 days of the initial 
consultation.) If the municipality holds meetings, sHB 5271 makes the 
developer responsible for (1) notifying anyone on record as an owner of 
property next to a proposed or alternate site and (2) publishing a notice 
for the meeting in a general circulation newspaper at least 15 days before 
the meeting.  

 

APPLICATION 

 
Under CGS § 16-50l, the applicant must serve a copy of the 

application to a wide range of individuals and organizations. Among 
others, these include each municipality where any part of the facility will 
be located, either as the primary proposed and an alternative location, 
and any adjoining municipality having a boundary not more than 2,500 
feet from the facility.  A copy of the application must go to the chief 
executive officers of the affected municipalities; their planning, zoning, 
and conservation commissions; and their inland wetlands agencies. A 
copy must also go the relevant regional planning agencies, the attorney 
general, and each member of the legislature whose assembly or senate 
district includes the primary or alternative site for the facility. 

 
A notice of the application must be given to the general public, in 

municipalities described above, by publishing a summary of the 
application and the date when it will be filed. The notice must be 
published in local newspapers to provide the public notice of the 
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application in time to allow them to prepare for and to be heard at the 
hearing. In addition, for most facilities, including towers, the applicant 
must send notice of the application, by certified or registered mail, to 
each person who owns property that abuts the proposed primary or 

alternative sites where the facility would be located. 
 

HEARINGS 

 
Under CGS §  16-50m, the council must set the date and location for 

a hearing on a tower application between 30 and 150 days after it 
receives the application. At least one session of the hearing must be held 
at a location selected by the council in the county where the facility will 
be located. The hearing must have a session after 6:30 p.m. for the 
convenience of the general public. The council may hold additional 
hearing sessions at other locations. The council must issue notices of the 
date and location of each hearing to be mailed, within one week of fixing 
their date and location, to the applicant and each person entitled to 
receive a copy of the application. The general notice to the public must be 
published in a local paper in at least 10-point boldface type. 

 
In practice, there are two parts to the hearing process; the public 

evidentiary hearing and the public comment hearing. The evidentiary 
hearing, with participation by parties and intervenors, is typically held in 

the afternoon and the public comment hearing, with participation by the 
general public, in the evening.  

 
Under CGS § 16-50a, the parties to a certification proceeding are:  
 
1. the applicant;  
 
2. each person entitled to receive a copy of the application who files a 

notice with the council of his or her intent to be a party;  
 

3. any nonprofit corporation or association formed to (a) promote 
conservation or natural beauty; (b) protect the environment, 
personal health, or biological values; (c) preserve historical sites; 
(d) promote consumer interests; (e) represent commercial and 
industrial groups; or (f) promote the orderly development of the 
areas where the facility is to be located, in each case if it has filed 
with the council a notice of intent to be a party; and  

 
4. other persons the council deems appropriate. The council may 

permit any person to participate as an intervenor. 
 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_277a.htm#Sec16-50m.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_277.htm#Sec16-50a.htm
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All participants can attend both parts of the hearing, but actual 
participation is limited to the appropriate session of the proceeding. 

DECISION 

 
The council must act on tower applications within 180 days after the 

application is filed, unless the applicant agrees to an extension of up to 
an additional 180 days.  

 
For most facilities, including towers, the council may not grant a 

certificate, either as proposed or as modified by the council, unless it 
determines: 

 
1. the public need for the facility and the basis of the need; 
 
2. the nature of the facility’s probable environmental impact, alone 

and cumulatively with existing facilities, including a specification 
of every significant adverse effect and any conflicts with state 
environmental, public health, and safety policies; 

 
3. why these adverse effects or conflicts are not sufficient reason to 

deny the application. 
 
In addition, for tower applications, the council must examine:  

 
1. the feasibility of requiring the applicant to share an existing tower, 

provided shared use is technically, legally, environmentally, and 
economically feasible and meets public safety concerns; 

 
2. whether the proposed tower, if built, could be shared with any 

public or private entity which provides telecommunications or 
cable TV service, so long as shared use is (a) technically, legally, 
environmentally and economically feasible at fair market rates, (b) 
meets public safety concerns, and (c)the parties' interests have 
been considered; and 

 
3. whether the proposed tower would be located in an area of the 

state which the council, in consultation with DEEP and any 
affected municipalities, finds to be a relatively undisturbed area 
that possesses scenic quality of local, regional, or state-wide 
significance.  
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sHB 5271 additionally requires the council to consider the (1) 
manufacturer's recommended safety standards for any of the facility's 
equipment, machinery, or technology and (2) latest design options meant 
to minimize the facility's aesthetic and environmental impact.  

 
By law, the council may deny an application if it determines that (1) 

shared use of an existing tower is feasible or (2) the applicant does not 
agree to cooperate regarding the future shared use of the proposed 
facility. Under prior law, the council could also deny a certificate if the 
proposed tower would substantially affect the scenic quality of its 
location and no public safety concerns require that it be built there. sHB 
5271 expands the latter provision to include instances where the tower 
would substantially affect the surrounding neighborhood's scenic quality, 
as long as public safety concerns do not require the tower to be in its 
proposed location.  

 
sHB 5271 prohibits the council from approving a telecommunications 

tower's installation within 250 feet of a school or commercial child day 
care center unless the (1) municipality's chief elected official approves the 
location or (2) council finds that it will not have a substantial adverse 
effect on the aesthetics or scenic quality of the school’s or day care 
center's neighborhood. sHB 7271 specifies that the council's decision 
must be consistent with federal law and regulations when applying these 
criteria. The Federal Communications Commission (FCC) has set 
exposure electromagnetic field (EMF) limits for various 
telecommunications facilities. With regard to facilities used to provide cell 
phone and related services, federal law limits the ability of states and 
municipalities to regulate the location of cell phone towers and antennas 
based on their EMF emissions. Specifically, section 704 of the 
Telecommunications Act of 1996 bars state and local governments  from 
regulating the placement, construction, and modification of cell phone 
and other personal wireless service facilities on the basis of the 
environmental effects of their emissions to the extent that such facilities 
comply with the FCC regulations concerning such emissions. 
 
KM:dy 
 
 


