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May 14, 2012  2012-R-0192 

INSURANCE COVERAGE FOR CONTRACEPTION 

  

By: Janet L. Kaminski Leduc, Senior Legislative Attorney 

 
 
You asked for a comparison of federal and state religious employer 

exemptions for insurance coverage of contraceptives as of August 2011.  
In particular, you asked which exemption is broader. 

 
The Office of Legislative Research is not authorized to provide legal 

opinions and this report should not be construed as one. 
 

SUMMARY 

 
Both federal and state law requires health insurance policies to cover 

contraceptives in certain circumstances.  State law and federal rules 
implementing federal law exempt certain religious employers from the 
insurance coverage requirement.  The state exemption appears to be the 
broader exemption, meaning more organizations would be able to claim 
the exemption under state law than under the federal rule. 

 
The federal exemption contained in the August 2011 interim final 

rules is narrowly drawn to apply to nonprofit religious organizations that 
“primarily” employ and serve people who share the organizations’ 
religious tenets.  In practice, Catholic organizations, such as universities 
and hospitals, seem to hire and serve people regardless of whether they 
share the organizations’ religious tenets.  Thus, it appears that such 
organizations would not qualify for the federal exemption. 
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The state exemption is broadly drafted to apply to “qualified church-
controlled organizations” and church-affiliated organizations.  Although 
the law does not define “church-affiliated organizations,” this seems to 
include universities and hospitals affiliated with the Catholic Church, 

regardless of their practices to hire and serve people from the general 
public. 

 
FEDERAL RULE 

 
The 2010 Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) requires 

group health plans to cover, with no cost-sharing requirements, certain 
preventive services, including women’s preventive care and screenings 
(PPACA § 2713).  In 2011, the U.S. Department of Health and Human 
Services (HHS) adopted the Institute of Medicine’s (IOM) 
recommendations for women’s preventive health care. 

 
Drawing on the IOM recommendations, HHS issued interim final rules 

in August 2011 that require most health insurance plans to cover 
preventive services for women, including contraception, without charging 
a co-payment, coinsurance, or deductible.  But the rule allows certain 
nonprofit religious employers that offer insurance to their employees to 
choose whether to cover contraceptive services (45 CFR § 
147.130(a)(1)(iv)(B)). 

 
The rule defines “religious employer” as an organization that: 
 
1. has the inculcation of religious values as its purpose, 
 
2. primarily employs people who share its religious tenets, 

 
3. primarily serves people who share its religious tenets, and 

 
4. is a nonprofit organization under IRS Code §§ 6033(a)(1) and 

6033(a)(3)(A)(i) or (ii) (e.g., churches). 
 

The federal contraception coverage requirement is effective for plan 
years beginning on and after August 1, 2012.  But HHS announced on 
January 20, 2012 that nonprofit religious employers who do not 
currently cover contraceptives in their insurance plans will have until 
August 1, 2013 to comply. 
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STATE LAW 
 
State law requires insurance plans that cover prescription drugs to 

also cover prescription contraceptives (CGS §§ 38a-503e and 38a-530e).  

But the law allows a religious employer or individual to decline 
contraceptive coverage if it conflicts with bona fide religious beliefs. 

 
The law defines “religious employer” as an employer that is a church-

controlled organization as defined in 26 USC 3121 or a church-affiliated 
organization.  “Qualified church-controlled organization” is any church-
controlled 501(c)(3) tax-exempt organization that (1) does not generally 
offer goods, services, or facilities for sale to the general public or (2) 
receives less than 25% of its financial support from government grants or 
receipts from goods and services in related activities or business.  State 
law does not define “church-affiliated organization.” 

 
People or employers who wish to be exempt from the contraceptive 

coverage requirement based on religious grounds must request the 
exemption from the insurer in writing. 

 
JKL:ts 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_700c.htm#Sec38a-503e.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_700c.htm#Sec38a-530e.htm

