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INCOME TAX REFUND DEBIT CARDS 

  

By: Rute Pinho, Associate Analyst 
 

 
You asked various questions regarding the Department of Revenue 

Services’ (DRS) income tax refund debit cards.   
 
The questions and their respective answers follow.  Our answers are 

based on information posted on the DRS website and provided to OLR 
and OFA by (1) Jonathan Harris, deputy treasurer, and Lawrence Wilson, 
assistant treasurer for cash management, at the Office of the State 

Treasurer (OST) and (2) Susan Sherman, legislative program manager at 
DRS. 

 
Is DRS or a contracted vendor issuing the debit cards? 

 
A contracted vendor will issue the debit cards. OST, in consultation 

with DRS, contracted with JP Morgan Chase in January 2012 to issue 
income tax refunds by direct deposit and debit card. The debit cards 
generally replace paper check refunds. 

 
Chase is providing these services under an amendment to a 

preexisting “master debit card contract” between Chase and OST. Under 
the master contract, three other state agencies receive debit card 
services: the Department of Labor, Department of Children and Families, 
and Department of Social Services. 
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Under what authority is DRS implementing the new debit card 

program? 

 
According to Susan Sherman, DRS is authorized to issue income tax 

refunds under CGS § 12-732.  This statute grants the DRS commissioner 
general authority to issue refunds for income tax overpayments. It does 
not specify a form for issuing these refunds (i.e., paper checks, direct 
deposit, or debit card). 
 
Does JP Morgan Chase have any side agreements with People’s 

Bank, Visa, or other institutions regarding the sharing of debit 
card fees? 

 
According to OST, Chase may have agreements with other banks or 

institutions, but these agreements are not included in its contract with 
the state.  The contract between the state and Chase does not name any 
other parties.  

 
What happens to unexpended money on the debit cards?  How does 

this compare to an uncashed refund check? 
 
The answer to your first question depends on whether taxpayers 

activate their debit cards.  If a taxpayer activates his or her debit card 
and does not use it or leaves a balance on the card, Chase will begin 
charging the account a $1 per month fee after the 12th consecutive 
month of inactivity.  Thereafter, any funds remaining in the account 
would escheat (revert) to the taxpayer’s state of residence according to 
that state’s laws (DRS, Chase Debit Card FAQ’s).  Under Connecticut law, 
these funds are treated as abandoned property after three years of 
inactivity, at which point they would escheat to the state (CGS § 3-64a). 

 
If the taxpayer does not activate the debit card, Chase will close the 

account after one year and return the available balance to DRS.  
Unclaimed refunds escheat to the state after three years. 
 

On the other hand, income tax refund checks are valid for 18 months 
from the date of issuance.  If a taxpayer does not cash his or her refund 
check, the funds remain with DRS for three years, after which time they 
escheat to the state. 
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http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap229.htm#Sec12-732.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_032.htm#Sec3-64a.htm

