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STATE SCHOOL TRANSPORTATION REQUIREMENTS AND FUNDING 

  

By: Judith Lohman, Assistant Director 
 

 
You asked for a summary of (1) statutory requirements and State 

Department of Education (SDE) guidelines concerning a school district’s 
responsibility to provide transportation for students to and from school 
and (2) state school transportation funding. 

SUMMARY 

State law requires school districts to provide transportation for all 
school-age children whenever it is "reasonable and desirable" (CGS § 10-
220(a)). In general, this requirement is limited to transportation to public 
and certain nonprofit, private schools located within the school district.  
The only out-of-district transportation school districts must provide is for 
students attending state technical high schools and district-designated 
regional agricultural science and technology centers. 

 
Within these requirements, local and regional boards of education 

retain discretion over district transportation policies, including the 
number of school buses, bus routes and stops, the students to whom 
they will provide transportation, and maximum walking distances. The 
SDE has issued guidelines for district policies (School Accommodations 
Workshop Package, October 2008, pp. 28-31), but they are not 
mandatory. 

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#Sec10-220a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#Sec10-220a.htm
http://www.sde.ct.gov/sde/lib/sde/pdf/legal/workshop_package.pdf
http://www.sde.ct.gov/sde/lib/sde/pdf/legal/workshop_package.pdf
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The state provides an annual grant to local school districts that 
reimburses them for part of the cost of providing public school 
transportation.  Reimbursement percentages vary from zero to 60% 
depending on the relative wealth of the town or towns making up the 

district. The state also provides additional funds for school districts, 
regional education service centers, and other entities that provide 
transportation for students attending certain schools outside their home 
districts. 

 

TRANSPORTATION TO PUBLIC SCHOOLS WITHIN A SCHOOL 

DISTRICT 

State Law  

 
The law requires boards of education to furnish, by transportation or 

otherwise, school accommodations so that each child five years of age 
and over and under age 21 who has not graduated from high school or 
vocational school may attend public school (CGS §10-186 (a)).  The law 
further states that each board of education must provide each child who 
is of school age and residing in the district with the opportunity to attend 
public school and provide transportation for children wherever it is 
“reasonable and desirable” (CGS §10-220 (a)).  A parent, guardian, 
surrogate parent, emancipated minor, or student of eligible age is 

entitled to a hearing before the board of education when a school 
accommodation, such as transportation, is denied. 

 
For special education students, the law requires school districts to 

provide transportation to and from the curb of the student's house (but 
not beyond) unless the school district makes another arrangement with 
the parents (CGS § 10-76d (e)).  State regulations also require that a 
student’s school district provide transportation needed to implement the 
student’s individualized education program (IEP).  In addition, they 
require that: 

 
1. total travel time take into account the child’s disability and not 

exceed one hour unless the student’s parents agree in writing to a 
longer time and the State Board of Education approves it; 

 
2. vehicle operators are trained in the specific needs of the child 

under their care; 
 
3. vehicles used are properly equipped and registered; 

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_187.htm#Sec10a-186a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#Sec10-220a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#Sec10-220a.htm
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4. transportation aides are used when needed to ensure safety or 
when the student’s IEP requires it; and 

 
5. parents are reimbursed if they provide transportation for the 

students, as long as no parent is required to provide transportation 
(Conn. Agencies Regs., § 10-76d-19). 

 
School boards have the authority to create their own transportation 

policies within the confines of the law, for instance, determining what 
constitutes a hazardous route or setting maximum walking distances.   

 
State Transportation Policy Guidelines 

  
The SDE has guidelines for school district transportation policies, but 

districts have discretion whether to use them. The guidelines 
recommend that districts consider the following in developing their 
policies: (1) a student's age, (2) the walking distance to school, and (3) 
the existence of hazardous conditions.  Under the guidelines, walking 
distances greater than the following are considered hazardous at the 
specified ages: 

 
1. for a student under age 10 or enrolled in grades K-3, 1 mile;  
 
2. for a student aged 10 to 14 or enrolled in grades 4-8, 1.5 miles; 

and  
 
3. for a student older than age14 or enrolled in grades 9-12, 2 miles. 
 
The guidelines cite various other conditions considered hazardous, 

including streets with no sidewalks, roads and sidewalks next to railroad 
tracks if there is no barrier between the tracks and the walk or road, or 
requirements that students walk to or from school or the bus stop within 
one-half hour before sunrise or after sunset. 

 
 The guidelines specify that pupils with physical handicaps or health 

conditions rendering them unable to walk to the bus stop or school, as 
determined by their physician and the school medical advisor, must 
receive appropriate transportation.  They also state that special 
education pupils should be judged on an individual basis.  

 
State Funding 

 
The state reimburses school districts for between zero and 60% of 

their eligible school transportation costs. The actual percentage 
reimbursement depends on the school district’s wealth, with poorer 
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districts receiving a higher percentage.  The regular reimbursement rate 
is increased by 10 percentage points for K-12 regional districts and five 
percentage points for high school regional districts.  By law, 
reimbursements are capped at the amount appropriated for the grants in 

each year’s state budget.  If the total grants payable exceed the 
appropriated amounts, the grants must be proportionately reduced.  
Grants have been capped in this manner since FY 2004 (CGS § 10-
266m).  

TRANSPORTATION TO SCHOOLS OUTSIDE THE DISTRICT 

Vocational-Technical Schools  

 
A school district must provide transportation to a vocational-technical 

(V-T) school located outside the district for any student who lives in the 
district, is under age 21, and has not graduated from high school.  The 
amount a district must spend on such transportation is limited to 
$6,000 per student.   

 
The state reimburses districts for these costs through the regular 

school transportation grant. For expenses exceeding $800 per student, 
the district’s regular percentage reimbursement is increased by 20 
percentage points (CGS § 10-97). In addition, the education 
commissioner may reimburse up to $2,000 per student for transporting 

Hartford students to V-T schools outside Hartford to help meet 
desegregation goals (CGS §§ 10-264i, 10-266m). 

 
Regional Agricultural Science and Technology Centers 

 
A district that does not offer a vocational agriculture program must 

designate one or more regional agricultural science and technology 
centers that students who live in the district may attend.  The district 
must pay the cost of such a student’s transportation to the designated 
center or centers, up to a maximum of $6,000 per student.  

 
As with V-T school transportation, the state reimburses districts for 

these costs through the regular school transportation grant. For 
expenses exceeding $800 per student, the district’s regular percentage 
reimbursement is increased by 20 percentage points.  Reimbursement is 
available only for the cost to transport a student to the center that was 
nearest to the student’s home district at the time he or she enrolled in 
the center (CGS § 10-97). 

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-266m.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-266m.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#Sec10-97.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264i.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264i.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#Sec10-97.htm
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In addition, the education commissioner may reimburse up to $2,000 
per student for transporting Hartford students to centers outside 
Hartford to help meet desegregation goals (CGS §§ 10-264i, 10-266m). 
 

Interdistrict Magnet Schools 

 
A district must provide transportation for its resident students to 

attend an interdistrict magnet school located in the same district. The 
state reimburses districts for those costs through the regular school 
transportation grant (CGS § 10-264l (f)). 

 
School districts may, but are not required to, provide transportation 

for their students attending magnet schools outside the district. The 
state gives a separate grant for magnet school students transported out-
of-district. That grant reimburses a school district or other 
transportation provider for the reasonable costs of the interdistrict 
transportation up to a maximum of $1,300 per student. For each 
Hartford student attending a magnet school outside Hartford to help 
meet desegregation goals, the maximum state reimbursement is $2,000. 
Expenditures exceeding these limits are eligible for reimbursement in the 
following year through the regular school transportation grant (CGS § 
10-264i). 

 
Charter Schools 

 
The school district where a charter school is located must provide 

transportation to any of its students attending the charter school unless 
the school makes other arrangements. Any district may voluntarily 
provide transportation for any of its resident students to attend a charter 
school in another district. In either situation, the district is eligible for 
state reimbursement for those costs through the regular school 
transportation grant (CGS § 10-66ee(f)).  

 
TRANSPORTATION TO PRIVATE SCHOOLS 

 
State law requires towns to provide their resident students with the 

same school transportation services to private, nonprofit schools located 
in the school district as it does to public schools, provided a majority of 
the students attending the private school are Connecticut residents. The 
amount a town must spend to provide this transportation is limited to 
twice the per-pupil amount it spent on public school transportation in 
the preceding school year (CGS § 10-281).  Towns receive the same state 
grant for providing required transportation to private schools within their 

school districts as they do for providing public school transportation. 
 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264i.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-266m.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264l.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264i.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264i.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#Sec10-66ee.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-281.htm
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The law also allows, but does not require, towns to provide 
transportation to private, nonprofit schools outside the district but 
within the state, but the state does not reimburse towns for providing 
this transportation unless the town does not maintain a high school and, 

as a result, it provides transportation to a private high school outside the 
school district (CGS §§ 10-277 and 10-280a).   

 
JL:dy 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264i.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-280a.htm

