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USE OF RESTRAINT AND SECLUSION IN CONNECTICUT PUBLIC 

SCHOOLS 

  

By: John Moran, Principal Analyst 
 

You asked for a summary of state law and regulations governing 
restraint and seclusion of students in Connecticut public schools and to 
provide available information on the prevalence of these measures. 

 
Because state law addresses restraint and seclusion regarding special 

education students, this report focuses on that population. 

SUMMARY  

State law prohibits the use of: 
 
1. physical restraint on public school students receiving or being 

evaluated for special education services (i.e., “special education 
student”) unless used in emergency situations to avoid imminent 
injury to the student or others, and 

 
2. seclusion on public school special education students unless used 

in emergency situations or if it is specified as an option in a 
student’s special education individualized education program (IEP).  
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The law requires districts to inform parents early in the special 
education evaluation process of their rights and the student’s rights 
under state law regarding restraint and seclusion.  It also requires local 
and regional school boards to notify a special education student's 

parents or guardian each time a student is placed in physical restraint or 
seclusion.  

 
The boards also must keep records and compile annual reports of 

each instance and the nature of the underlying emergency that caused 
the use, and the State Board of Education (SBE) can review the annual 
compilation of each board of education and may produce an annual 
summary report on the frequency of use of restraint and seclusion on 
special education children. 

 
The law also applies to regional education service center programs 

and private special education programs. 
 
The law required the State Department of Education (SDE) to issue 

regulations, which became effective May 7, 2009, to further detail 
restraint and seclusion requirements.  

 
Preliminary data collected by SDE the for the 2009-2010 school year 

shows there were 8,511 incidents of restraint and 9,823 of emergency 
seclusion in Connecticut. SDE officials note that SDE staff has not 
audited or reviewed this data. Furthermore, it was not reported in a 
consistent manner and as such it is difficult to draw conclusions. SDE 
indicated that school districts gave it reasons to believe there is over-
reporting and under-reporting of incidents in the data. SDE is planning 
on revising the survey instrument to gain clearer and more consistent 
information in the future. 

 
SDE estimates that for the 2010-11 school year there were 62,016 

identified special education students in public schools and 68,165 
special education student in all settings. All settings include children 
placed at regional education service center (RESC) programs and 
approved private special education programs (APSEP). 

 
This report addresses the statutory and regulatory limits and 

requirements separately. 
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DEFINITIONS 

With some exceptions, the law defines “physical restraint” as any 
mechanical or personal restriction that immobilizes or reduces the free 
movement of a person's arms, legs, or head. The definition does not 
include helmets, mitts, and similar devices used to prevent special 
education students from hurting themselves if their use is documented 
in their IEPs. 

 
With some exceptions, “seclusion” is defined as the confinement of a 

person in a room, whether alone or with staff supervision, in a manner 
that prevents the person from leaving. The law permits involuntary 
seclusion (1) in accordance with a student's IEP or (2) in an emergency to 
prevent immediate or imminent injury to the person or others, so long as 
it is the least restrictive alternative (CGS §§ 46a-150 & 46a-152).  

STATUTORY LIMITS AND REQUIREMENTS 

PA 07-147 (“the act” extended to all special education students the 
limits on restraint and seclusion that existed for special education 
students at regional educational service centers and private institutions 
and facilities that provide special education under contract with school 
boards. There were also previous protections for children in the care of 
the departments of Children and Families, Mental Health and Addiction 

Services, Developmental Services, and Public Health  (CGS § 46a-152). 
 
The act prohibits the use of: 
 
1. physical restraint on special education students unless used in 

emergency situations to avoid imminent injury to the student or to 
others, and 

 
2. seclusion on special education students unless used in emergency 

situations or if it is specified as an option in a student’s IEP and is 
the least restrictive option.  

 
It also applied the earlier restrictions to all public school special 

education students. These (1) banned the use of life-threatening physical 
restraint and (2) limited use of medication that affects the central 
nervous system except in an emergency to prevent imminent injury or as 
par of a person’s medical support or educational plan (CGS §§ 46a-150 
to - 152). 

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_814e.htm#Sec46a-150.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_814e.htm#Sec46a-152.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_814e.htm#Sec46a-152.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_814e.htm#Sec46a-150.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_814e.htm#Sec46a-152.htm
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Parental Notification Requirements 

 
The act requires local and regional school boards to notify a special 

education student's parents or guardian of each time the student is 

placed in physical restraint or seclusion (CGS § 46a-152). It requires all 
boards of education to inform parents and guardians, and surrogate 
parent or student of the laws and the parents’ and student’s rights 
regarding restraint and seclusion at the first planning and placement 
team meeting (PPT) involving the student's IEP (CGS § 10-76d(a)(8)(b)). 
PPTs are meetings of the student’s parents, teachers, and special 
education staff (special education teachers, school psychologists, and 
other specialists) to develop the student’s IEP. 

 
Additional Reporting Requirements 

 
Each local or regional board of education must record each incident 

where physical restraint or seclusion is used on a special education 
student in an emergency situation. The board must compile the 
information annually and the SBE may review the annual compilation. 
The SBE may issue an annual summary report identifying the frequency 
of emergency physical restraint or seclusion.  

 
If restraint or seclusion results in a physical injury, the local or 

regional board may report it to the SBE. The SBE must report any 
incident of serious injury or death to the director of the Office of 
Protection and Advocacy for Persons with Disabilities, and if appropriate, 
the child advocate (CGS § 46a-153).  

REGULATIONS 

Overview 

 
State regulations regarding restraint and seclusion provide more 

specific direction regarding a number of important aspects of this issue. 
This includes how and when to notify parents after the emergency that 
triggered the restraint or seclusion. It also includes staff training 
requirements, steps to minimizing the use of seclusion, limits on the 
length of time a student can be in seclusion, and seclusion room physical 
requirements. 

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_814e.htm#Sec46a-152.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#Sec10-76d.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_814e.htm#Sec46a-153.htm
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The regulations state a provider or staff assistant is prohibited from 
using physical restraint or seclusion on a special education student 
unless done in conformity with state law and the regulations (Conn. 
Agency Regs. § 10-76b-6). The regulations became effective May 7, 2009. 

 
Parent Notification and Rights 

 
The regulations require a board of education to attempt to notify 

parents on the day of, or within 24-hours after, the emergency 
intervention using restraint or seclusion to prevent imminent injury to 
the student or others.  The notification must be made by phone, e-mail, 
sending a note home with the student, or other method. Regardless of 
whether the parent has received this initial notice, the board must send 
him or her a copy of the incident report no later than two business days 
after the emergency use of restraint or seclusion.  

 
The report must contain, at a minimum: 
 
1. the nature of the emergency; 
 
2. what steps, including verbal calming, were taken to prevent the 

emergency if there were indications that such an emergency would 
arise; and 

 
3. a detailed description of the nature of the restraint or seclusion, 

including duration and effect on the student’s medical, behavioral 
support or educational plan (Conn Agency Regs. § 10-76b-9(a)). 

 
When seclusion is part of the IEP, the PPT and parents must 

determine a timetable and method of notification for each incident. 
 
SDE is required to provide a plain language parental notice for school 

boards to use to advise parents of the laws and regulations concerning 
restraint and seclusion. On and after October 1, 2009, this notice must 
be provided to all parents at their first PPT meeting convened after that 
date. It must also be provided to parents at the first PPT meeting at 
which the use of seclusion as an intervention is included in a student’s 
IEP (link to this document: 
www.sde.ct.gov/sde/lib/sde/pdf/pressroom/parental_notification_tri_fol
d.pdf). 

 

http://www.sde.ct.gov/sde/lib/sde/pdf/pressroom/parental_notification_tri_fold.pdf
http://www.sde.ct.gov/sde/lib/sde/pdf/pressroom/parental_notification_tri_fold.pdf
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Disagreement Over Seclusion in an IEP 

 
In the event a parent disagrees with the use of seclusion in his or her 

child’s IEP, the parent has the right to the hearing and appeals process 

provided in state special education law (Conn. Agency Regs. § 10-76b-
8(c)). 

 
Required Staff Training 

 
Special education students can be restrained or removed to seclusion 

only by a provider or assistant who has been trained in physical 
management, physical restraint, and seclusion procedures (Conn. 
Agency Regs. § 10-76b-10). 

 
Seclusion 

 
A PPT’s decision to include seclusion in a special education student’s 

IEP must be based on a functional assessment of behavior and other 
relevant information, and the PPT must indicate why it is an appropriate 
behavior intervention. This assessment and other information must be 
included in the IEP as the basis for including seclusion. 

 
The IEP must also specify: 
 
1. the location of the seclusion, which may be more than one place in 

the school; 
 
2. maximum duration of any period of seclusion; 

 
3. maximum number of times during a single day a student may be 

in seclusion; 
 

4. the frequency of monitoring required for the student while in 
seclusion; and 

 
5. any other relevant issue the PPT agrees to. 

 
The period of seclusion must (1) be limited to the time needed to allow 

the student to compose him or herself and return to class and (2) not 
exceed one hour. Seclusion may continue beyond one hour only with 
written authorization of the principal or his or her designee if the 
continuation is necessary to prevent imminent injury. 
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When use of seclusion as an intervention is repeated more than two 

times in any school quarter, the PPT: 
 

1. must convene to review the use of seclusion in the IEP, 
 

2. may consider additional evaluations or assessments, and 
 

3. may revise the IEP as appropriate. 
 
At least annually, the PPT must meet to review whether the continued 

use of seclusion for the student is still appropriate. 
 
The PPT must inquire as to whether the student has any known 

medical or psychological conditions that would be adversely affected by 
seclusion, and a student with any such condition may not be placed in 
seclusion. 

 
Seclusion Monitoring 

 
A student in seclusion must be monitored as described in his or her 

IEP by a provider or assistant specifically trained in physical 
management, physical restraint and seclusion procedures, including 
training to recognize health and safety issues for children placed in 
seclusion. 

 
Seclusion Room Requirements 

 
The regulations set numerous requirements for the rooms to be used 

for seclusion.  The seclusion rooms, in part, must (1) be of appropriate 
size to the student’s chronological and developmental age,  (2) be 
equipped with heating, lighting, ventilation, and cooling systems 
comparable with the rest of the school, (3) be free of objects that could 
pose a danger to the student, (4) only be permitted to have a door lock if 
the lock is equipped with a device that automatically disengages the lock 
in an emergency, and (5) have an unbreakable observation window 
located in a wall or door to permit visual monitoring of the student and 
any provider or assistant in the room.  The unbreakable window 
provision does not apply if it is necessary to clear and use a classroom or 
other school room as a seclusion room (Conn. Agencies Regs. § 10-76b-
8). 
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Reporting Requirements 

 
Each local or regional board of education must record each incident 

where physical restraint or seclusion is used on a special education 

student in an emergency situation. The board must compile the 
information annually and the SBE may review the annual compilation. 
The regulations specify that the reports must be done on a standardized 
SDE developed incident form and must be completed no later than the 
school day following the incident. 

SDE RESTRAINT AND SECLUSION DATA 

In the summer of 2010, SDE collected preliminary data for the 2009-
2010 school year that shows there were 8,511 incidents of restraint and 
9,823 of emergency seclusion. SDE officials note that SDE staff has not 
audited or reviewed this data and they caution against using the data to 
draw conclusions. Also, they note that the data is incident based, which 
means one student could produce a number of incidents and each 
incident is registered separately. SDE is planning on revising the survey 
instrument to gain clearer and more consistent information in the future. 

 
The data comes from local and regional school boards, RESC 

programs and APSEP. APSEPs are private education placements of 
special education students, often done to provide more specialized or 

individualized care for the student. 
 
SDE provided percentage breakdowns of emergency restraints and 

seclusions in public schools and in RESC or APSEP settings. 
 

Statewide Emergency Restraints 

(8,511 total incidents) 

 69.9% of emergency restraints were reported in RESC and APSEP 
settings 

 30.1% of emergency restraints reported in public school settings 

Statewide Emergency Seclusions 
(9,823 total incidents) 

 87.9% of emergency seclusions were reported in RESC and APSEP 
settings. 

 12.1% of emergency seclusions were reported in public school 
settings. 

Source: SDE 
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The public school parental notification rate was 85.1% statewide, but 
the rates ranged from 0% to 100% across school districts. The RESC 
parental notification rate was 42.2% statewide, with a range of 10% to 
95%. SDE did not collect APSEP parental notifications. A parental 

notification requirement has existed for many years in the APSEP 
policies, procedures and standards manual and compliance is monitored 
on a cyclical basis.  

 
Possible Reasons for Over Reporting and Under Reporting 

 
SDE noted several other concerns about the data: 

 
1. As required by law, the intended data concerning emergency use of 

seclusion. But several public schools reported the inability to 
distinguish between emergency use and IEP approved (non-
emergency) use. Therefore, the data may not accurately reflect the 
intention of the statute and could reflect over-reporting. 

 
2. While the law requires all public schools to report, several 

indicated they had not properly documented the emergency use of 
restraints and seclusions and consequently could not report any 
data to SDE. This contributes to under-reporting. 

 
3. The law addresses restraint and seclusion for special education 

students, but several districts reported they did not have a way to 
distinguish between data for special education students and non-
special education students. Therefore, some data may not 
accurately reflect the intention of the statute and may contribute 
to over-reporting. 

 
Data for the 2010-2011 school year was not collected. SDE plans to 

collect data for the 2011-2012 school year with revised survey questions. 
 
 
 
JM: km 
 


