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CHILDREN OF DETAINED, UNDOCUMENTED IMMIGRANTS 

  

By: Robin K. Cohen, Principal Analyst 

 
 
You asked what the Department of Children and Families’ (DCF) 

policy is regarding minor children of detained, undocumented parents. 
Specifically, you want to know (1) how DCF gets involved with these 
children and what actions they take and (2) if these children end up in 
foster care, whether federal Title IV-E money is available for foster care 
payments. 

SUMMARY 

 

DCF does not have a written policy that directly addresses its 
interaction with children of detained, undocumented parents. The 
agency’s involvement depends on a number of factors, including whether 
there are relatives in the area who may be able to care for the children 
and whether there also is a potential abuse or neglect situation (e.g., if 
the parent is involved in unlawful activity other than immigration 
status). The department’s involvement typically begins once it is 
contacted by local law enforcement or immigration officials. 

 
When DCF is contacted, and assuming there is no concern that the 

children are being abused or neglected, it will meet with the detained 
parent to determine if there are local relatives, documented or not, 
willing to watch the children during the detention period. If so, DCF will 
place the children with them and DCF’s involvement generally ends 
there. But if there are no relatives, and DCF is concerned for the 
children’s safety given the absence of a supervising adult, DCF will ask 
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the court for temporary custody of the children and place them in a 
licensed foster home.  

 
If DCF places the children in a licensed foster home, the foster care 

payments are generally eligible for Title IV-E reimbursement from the 
federal government. However, if the children are not in the country 
legally DCF will not claim the federal reimbursement. (Alternatively, a 
child’s guardianship could be transferred to a relative and that relative, 
documented or not, could potentially obtain a child-only cash assistance 
benefit from the Department of Social Services to pay for the child’s care 
while the parent is detained.) 

 

If DCF learns that a parent will be deported to his or her country of 
origin, it will work with the family and that country to return the children 
to the parents, assuming there are no concerns about the children’s 
safety.  

DCF POLICY ON CHILDREN OF DETAINED IMMIGRANTS 

 
DCF Placing the Children without Taking Custody 

 
DCF’s policy is to actively serve all persons who come under its 

purview, regardless of immigration status. This includes family 
preservation efforts to avoid family members being separated through 

incarceration due to violation of immigration status or deportation 
procedures (DCF Policy Manual, § 31-8-13).  

 
But the policy does not specifically address what happens when (1) a 

parent of a child is detained and (2) there is no other concern about the 
child’s safety but for the parent’s absence due to a lack of legal 
documentation. According to a DCF official, in practice, if the department 
is notified that children may be at risk due to a parent’s detention, DCF 
will first consider facilitating the placement of these children with 
relatives, including those who are undocumented, as long as that is the 
sole purpose of DCF’s involvement. If a relative is available, DCF places 
the child with him or her. 

 
When DCF Takes Custody 

 
If DCF cannot locate a relative with whom to place the child or if  

there are any issues of neglect or abuse that affect the child’s safety that 
go beyond the problem of the parent’s detention, DCF would likely seek 
to take custody of the child.  

 

http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?a=2639&Q=393682
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By law, DCF can seek temporary custody of a child when that child is 
considered to be in immediate danger from his or her surroundings, 
which would apply in the case of a child with no adult caretaker (CGS § 
46b-129(b)). In this case, DCF would file with the Superior Court for 

Juvenile Matters a neglect petition that alleges that the child is “uncared 
for” (e.g., homeless) and an affidavit that explains why the child is in 
immediate danger.  

 
If Superior Court grants DCF custody, DCF will first seek to place the 

child with relatives. If there is a relative living in the area, DCF can 
temporarily place a child who is in its custody with that relative for up to 
90 days even if the person does not have a foster care license (CGS  § 
17a-114(c)).  

 
DCF will consider placing the child with this relative beyond the 90 

days if the relative wishes to become licensed (and meets the state 
licensing requirements (Conn. Agency Regulations, §§ 17a-145-130 
through 17a-145-160), and has a valid taxpayer identification number 
that would permit the department to make foster care payments). DCF 
would make foster care payments and after six months, if reunification 
with the parents is not likely, the court can transfer guardianship of the 
child to the relatives, who would continue to receive payments from DCF 
for the child’s care under the Subsidized Guardianship Program. 
Otherwise, DCF would typically place the child in a nonrelative licensed 
foster home. 

 
ELIGIBILITY FOR TITLE IV-E REIMBURSEMENTS 

 
Title IV-E of the federal Social Security Act provides for federal 

reimbursement of state foster care payments. In order for a state to be 
reimbursed for making a foster payment, the child must be in the 
custody of the child placing agency (i.e., DCF). Thus, if DCF places a 
child whose parents are detained informally with nearby relatives and 
never takes custody, there would be no foster care payment.  

 
If DCF takes custody and places the child in a licensed foster home, 

DCF would make foster payments, which would be eligible for federal 
reimbursement if both the foster parents and child are in the country 
legally. If the foster parents are here legally but the child is not, DCF 
would make foster care payments but would not seek federal IV-E 
reimbursement for them, according to DCF officials. (DCF policy requires 
department social workers, upon learning of the undocumented status of 
any client receiving DCF services, to alert DCF’s Office of Legal Affairs if 

they have questions about the child’s immigration status and work 
expeditiously with legal staff to determine whether it would be 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#Sec46b-129.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#Sec17a-114.htm
http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?a=2639&Q=328880
http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?a=2639&Q=328880


   

January 12, 2012 Page 4 of 4 2012-R-0007 

 

appropriate to help the child obtain proper documentation (DCF Policy 
Manual, § 31-8-13)). 

 
DCF officials noted that it would be difficult to make foster care 

payments to undocumented relatives. When processing foster care 
payments, the department needs (1) a family member’s valid taxpayer ID 
number and (2) to be able to perform criminal background checks. It is 
unlikely that DCF would be able to obtain either of these if the relative is 
not in the country legally. 
 
 
RC:ro 

http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?a=2639&Q=393682

