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On behalf of the member institutions of the Connecticut Conference of Independent Colleges (CCIC), I am 
submitting testimony on HB 5514, AN ACT CONCERNING VARIOUS REVISIONS TO THE PUBLIC HEALTH 
STATUTES.  Section 22 of this bill requires institutions of higher education to develop and implement a policy 
concerning the availability and use of automatic external defibrillators (“AED’s”) during intercollegiate sport 
practice, training and competition.   CCIC does not oppose this bill but requests minor clarifications on two 
matters to ensure proper implementation upon passage. 
 
First, the bill requires that the institutions “provide and maintain in a central location on the premises of the 
athletic department at least one automatic external defibrillator.”  However, “premises of the athletic 
department” is defined to include those facilities used for “intercollegiate sport practice, training or 
competition and may include, but need not be limited to, an athletic building or room, gymnasium, athletic 
field or stadium.”   Many institutions of higher education have athletic facilities scattered across campus.  It 
would be helpful for the bill to clarify whether institutions must maintain multiple AED’s in a central location 
at each facility or whether, at a minimum, one AED must be located on campus in a location central to all of 
the athletic facilities. 
 
Second, the bill requires that the insitutions “make such central location known and accessible to employees 
and student-athletes of such institution of higher education during all hours of intercollegiate sport practice, 
training and competition.”  As written, it is unclear whether institutions of higher education would be required 
to transport the AED to intercollegiate competitions away from campus.  The devices are not easily 
transportable and, to the extent that the schools are traveling in-state, the visiting institution will be required 
to have an AED on site, per the requirements of this bill.  A clarification noting that this requirement only 
applies to events held on campus, would be helpful. 


