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VOTING BY ABSENTEE BALLOT IN A REFERENDUM  

  

By: Kristin Sullivan, Principal Analyst 

 
You asked for a summary of the absentee voting process at a local 

referendum, including an explanation for why town clerks cannot mail 
the absentee ballots under certain conditions, and whether legislation 
would be required to change the prohibition. 

 
By law, an elector who meets the eligibility criteria to vote by absentee 

ballot at an election or primary (e.g., active service in the U.S. armed 
forces or absence from town during voting hours) can vote by absentee at 
a referendum (CGS § 9-369a).  Such individuals may generally apply in 

person or by mail to the town clerk.  Once the application is received or 
on the 19th day before the referendum, whichever is later, the clerk must 

give or mail to the applicant an absentee voting set (the ballot, return 
envelopes, and instructions) (CGS § 9-369c(e)).  
 

But when a referendum is held with less than three weeks notice, 
town clerks may not, as a practical matter, receive the final question in 
time to print and mail absentee ballot sets. This often happens after a 

budget referendum fails and a subsequent referendum is necessary to 
approve it.   

 
The law therefore requires town clerks to make the absentee ballots 

available in their office no later than four business days after receiving 

the final question.  The applicant or his or her designee must apply for 
the ballot in person rather than by mail (CGS § 9-369c(a)).  (A designee 

may be a family member, local police officer, registrar or deputy registrar 
of voters from the town in which the applicant lives, physician, nurse, or 
any person caring for the absentee voter because of illness.)   

http://cga.ct.gov/current/pub/chap152.htm#Sec9-369a.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap152.htm#Sec9-369c.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap152.htm#Sec9-369c.htm
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The law authorizes a referendum with less than three weeks notice (1) 

when a question is submitted to voters at an adjourned town meeting; (2) 
when a local charter or ordinance authorizes it; (3) on a regional school 

district budget; or (4) for subsequent referenda after a question in any of 
these cases fails (CGS §§ 7-7, 9-369c(a), and 10-51(a)).  Since the 
statutes set the procedures for these referenda, and specifically prohibit 

town clerks from mailing absentee ballots without three weeks notice, 
legislation would be necessary to change the prohibition. 

 

For more information on: eligibility to vote by absentee ballot, see OLR 
Report 2006-R-0536; absentee voting at an adjourned town meeting, see 

OLR Report 2004-R-0604; municipal budget referenda see OLR Report 
2002-R-0911; and regional school district referenda see  
OLR Report 2010-R- 224.   
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http://cga.ct.gov/current/pub/chap090.htm#Sec7-7.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap152.htm#Sec9-369c.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap164.htm#Sec10-51a.htm
http://cgalites/2006/rpt/2006-R-0536.htm
http://cgalites/2004/rpt/2004-R-0604.htm
http://cgalites/2002/rpt/2002-R-0911.htm
http://cgalites/2010/rpt/2010-R-0224.htm

