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ASSIGNING AND REVOKING AMBULANCE SERVICE AREAS 

  

By: James Orlando, Associate Analyst 

 
 

You asked how the Department of Public Health (DPH) can revoke 
assigned service areas for emergency medical service (EMS) providers.  
This report updates OLR Report 99-R-0208. 

SUMMARY 

 
The EMS statutes and DPH regulations establish circumstances in 

which DPH can revoke assigned EMS service areas. DPH may revoke an 
assigned service area from one provider and assign it to another if (1) the 

department, after investigation, determines that it is in the best interest 
of patient care in the affected town or towns to do so or (2) a local chief 
elected official petitions the department to do so and DPH determines 

that an emergency situation exists, the responder’s performance is 
unsatisfactory, or it would be in the best interests of patient care.  The 
department can also do so if the provider fails or refuses to agree to 

reasonable performance standards in a town’s local EMS plan or fails to 
comply with data reporting requirements. 

  
In addition, providers must hold a DPH license or certificate to be 

assigned a primary service area (PSA).  A provider whose license is 

suspended, revoked, or not renewed presumably would be disqualified 
from holding a primary service area (PSA).  

http://www.cga.ct.gov/PS99/rpt/olr/htm/99-R-0208.htm
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PRIMARY SERVICE AREAS 

 

The state’s emergency medical service delivery system coordinates 
emergency services to minimize the time between the occurrence of a 

sudden injury or illness and the delivery of care at the scene. It 
establishes tiers of care in order of increasing life-saving skills (i.e., first 
responder, basic ambulance, and advanced life support) and assigns 

geographic areas, called primary service areas (PSAs), to specific EMS 
providers for each tier of service available in that area. PSAs may cover 
all or portions of several towns (CGS § 19a-175; Conn. Agencies Reg., § 

19a-179-1). 
  

Every EMS service must be available to respond to emergency calls in 
its PSA 24 hours a day, seven days a week, or must arrange with other 
certified or licensed response services to cover its PSA during non-

operational hours with no reduction in level of service (Conn. Agencies 
Reg., § 19a-179-11). Every Connecticut town is part of a PSA for first 

responder and basic ambulance service and most have either a 
paramedic or paramedic intercept service.  
 

Assigning PSAs 

 
By law, DPH must assign a responder for each PSA in the state (CGS 

§ 19a-177). DPH assigns PSAs at each service level. Regulations specify 
the following factors that DPH must consider before assigning a PSA to a 

provider:  
 
1. size of population to be served, 

 
2. effect of proposed PSA responder assignment on other emergency 

medical service providers in the area, 

 
3. geographic locations of the proposed PSA responder, 

 
4. the proposed PSA responder’s record of response time, 

 

5. the proposed PSA responder’s record of activation time, 
 

6. the proposed PSA responder’s level of licensure or certification, and 
 

7. other factors which DPH determines are relevant to providing 

efficient and effective emergency medical services to the 
population.  

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-175.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-177.htm
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DPH must also seek the advice and recommendations of the 
appropriate regional council and the chief administrative official of the 

affected town (Conn. Agencies Reg., § 19a-179-4(b)). 
 

Revoking PSAs 

 
The law does not require PSAs to be renewed; the assignments are 

indefinite unless revoked. State law and regulations allow DPH to revoke 
or take away a PSA assignment in the following circumstances.   

 
Town Petition. A municipality can petition the DPH commissioner for 

a responder’s removal (1) at any time based on an allegation that an 

emergency exists and the safety, health, and welfare of the primary 
service area’s citizens are jeopardized by the responder’s performance or 
(2) not more than once every three years on the basis of unsatisfactory 

responder performance under the local EMS plan established by the 
town and associated agreements or contracts.  The law provides that this 

applies to any PSA responder (1) notified for initial response, (2) 
responsible for basic life support, or (3) responsible for intensive and 
complex prehospital care above basic life support that is consistent with 

acceptable emergency medical practices under the control of physician 
and hospital protocols. A hearing on a petition is a contested case under 
the Uniform Administrative Procedure Act (UAPA). 

  
After a hearing following a town’s petition for removal, the DPH 

commissioner can (1) revoke the responder’s primary service area 
assignment and require the affected town’s chief administrative official to 
submit a plan acceptable to the commissioner for alternative primary 

service responder responsibilities, (2) issue an order for alternative 
provision of EMS services, or (3) do both. To take any of these actions, 
she must find that (1) an emergency exists and the responder’s 

performance jeopardizes the health and safety of those in the affected 
area, (2) the responder’s performance is unsatisfactory based on the local 

EMS plan, or (3) it is in the best interests of patient care (CGS § 19a-
181c). 

 

A municipality can also ask the commissioner to hold a hearing if it 
cannot reach a written agreement with its responder on performance 

standards. The hearing, which is not a contested case under the UAPA, 
must be held within 90 days after DPH receives the petition. In the 
hearing, the commissioner must determine if the performance standards 

in the town’s local EMS plan are reasonable, based on the statewide plan 
for the coordinated delivery of EMS, model local EMS plans, and the 
standards and agreements used by similar municipalities. 

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-181c.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-181c.htm
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If the commissioner determines, after the hearing, that the 
performance standards in the local EMS plan are reasonable, the PSA 

responder has 30 days to agree to them. If the responder fails or refuses 
to do so, the commissioner can (1) revoke the responder’s PSA 

assignment and require the town’s chief administrative official to submit 
an acceptable plan for alternative primary area responder 
responsibilities, (2) issue an order for alternative EMS provision, or (3) do 

both.  
 
If the commissioner determines, after the hearing, that the adopted 

standards are unreasonable, she must provide reasonable performance 
standards based on the statewide plan for coordinated EMS delivery, 

model EMS plans, and the standards and agreements used by similar 
towns. If the town refuses to agree to such performance standards, the 
responder must meet the minimum performance standards in state 

regulations (CGS § 19a-181d). 
 
DPH or Regional Council Request Based on Patient Care. DPH can 

revoke a PSA assignment if the commissioner determines that doing so is 
in the best interests of patient care (CGS § 19a-177(12)).  In addition to a 

request from the town as specified above, DPH regulations authorize the 
department to revoke an assignment due to patient care on its own 
initiative or upon the recommendation of the appropriate regional 

council. Both the responder and regional council can present evidence 
and arguments to the commissioner (Conn. Agencies Reg., § 19a-179-

4(d)). 
 
Failure to Provide Service Data. By law, DPH must collect specific 

EMS data from licensed and certified ambulance services and other 
EMS-related entities on a quarterly basis and prepare an annual report 
based on this data.  The data that the services must provide includes the 

number of EMS calls received; level of EMS required; response times; 
number of passed, cancelled, and mutual aid calls; and prehospital data 

for the nonscheduled transport of patients.  
 
The commissioner can impose certain penalties on those that fail to 

submit the required information. DPH must issue a written order 
directing the service to comply with the reporting requirement if (1) the 

service does not submit information for six consecutive months or (2) 
DPH believes the service knowingly or intentionally submitted incomplete 
or false information. 

  
If the service does not fully comply with the order within three months 

of its issuance, DPH (1) must hold a hearing (under the UAPA) at which 

the service must show cause why its PSA assignment should not be 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-181d.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-177.htm
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revoked and (2) can take a variety of disciplinary actions against the 
service (e.g., license revocation or suspension, censure, letter of 

reprimand, probation, civil penalties) as it deems appropriate (CGS § 
19a-177(8)). 

 
License Rejection, Suspension, or Revocation. Another possible 

way to remove a provider from a PSA is to reject its license renewal 

application or otherwise suspend or revoke its license. By law, 
commercial providers must be licensed and must renew their licenses 
annually (volunteer or municipal ambulance services must have valid 

certificates instead of licenses) (CGS § 19a-180). The statutes and the 
regulations do not specifically provide for the effect of denying a license 

renewal on the PSA assignment, except that PSA providers must have a 
DPH license or certification. It appears that a provider who no longer has 
a valid and active license would be disqualified from holding a PSA. The 

license rejection, revocation, or suspension process can be lengthy. By 
law, providers must have an opportunity to show compliance and may 

appeal a decision (CGS § 19a-180 and Conn. Agencies Reg., § 19a-179-
15). License rejection, revocation, or suspension would also prevent a 
provider from serving its other PSAs. 

 
 
 

JO:ro 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-177.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-180.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap368d.htm#Sec19a-180.htm

