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You asked about proxy voting in condominium associations, including 

a summary of Connecticut law and whether other states allow or prohibit 

proxy voting. 

SUMMARY 

 

Connecticut allows condominium unit owners to vote by proxy, unless 
the association’s declaration or bylaws prohibit it. The law sets certain 

standards concerning proxy voting which we describe below. 
 
We searched other states’ condominium statutes and found most 

states allow proxy voting in condominium associations. Some states set 
conditions on proxy voting (e.g., specifying that it is only permitted if the 
association documents provide for it or setting the length of time for a 

proxy’s effectiveness). Two states prohibit proxy voting in certain 
circumstances. Arizona prohibits proxy voting in condominium 

association elections after the developer’s control of the association has 
ended. Florida generally prohibits the use of proxy voting for electing 
board members.  
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PROXY VOTING IN CONDOMINIUM ASSOCIATIONS 

 

Connecticut  

 

The Common Interest Ownership Act (CIOA) authorizes unit owners, 
unless prohibited or limited by the declaration or bylaws, to vote at a 
meeting in person; by proxy; or, when a vote is conducted without a 

meeting, by electronic or paper ballot. Unless a greater number or 
fraction of the votes in the association is required by CIOA, other law, or 
the declaration, a majority of the votes cast is the decision of the unit 

owners.  
 

CIOA establishes the following rights and limitations concerning proxy 
voting, unless the declaration or bylaws provide otherwise: 
 

1. votes allocated to a unit can be cast by a proxy duly executed by a 
unit owner (the proxy can direct how a vote is cast or it can be 

“undirected” and allow the person who is given the proxy to decide 
how to vote);  

 

2. if a unit is owned by more than one person, each unit owner may 
vote or register a protest to the votes by the other owners of the 
unit through a duly executed proxy;  

 
3. a unit owner may revoke a proxy only by actual notice of 

revocation to the person presiding over an association meeting;  
 
4. a proxy is void if it is not dated or purports to be revocable without 

notice; 
 
5. a proxy terminates one year after its date, unless it specifies a 

shorter term; and 
 

6. someone may not cast votes representing more than 15% of the 
votes in the association pursuant to undirected proxies (CGS § 47-
252). 

 
CIOA specifies that proxy voting is among the acceptable voting 

methods at meetings concerning the removal of officers or directors, 
notwithstanding any contrary provision in the declaration or bylaws 
(CGS § 47-261d). 

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap828.htm#Sec47-261d.htm
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Under CIOA, unless an association’s bylaws provide otherwise, a 
quorum is present throughout any meeting of the unit owners if persons 

entitled to cast 20% of the votes in the association are present in person 
or by proxy at the beginning of the meeting (CGS § 47-251).  

 
Like several states, Connecticut’s condominium law is modeled in part 

on the Uniform Common Interest Ownership Act. Connecticut’s proxy 

voting law generally follows that of the most recent revisions to the 
uniform act (the uniform act has different provisions regarding how long 
a proxy is valid).  

 
Other States 

 
We found provisions in over 30 states’ condominium statutes allowing 

proxy voting in condominium associations. Some other states do not 

address proxy voting in their condominium statutes, but allow proxy 
voting in other statutes addressing voting by nonprofit corporations or 

certain other associations, which could include condominium 
associations. 

 

Some states, like Connecticut, specify that proxy voting is allowed 
unless the condominium documents prohibit it. Examples include 
Illinois, Kansas, and Oregon (see below for more details on Illinois’ law). 

Minnesota law provides that proxy voting is only allowed if the 
condominium documents provide for it (Minn. Stat. Ann. § 515B.3-110).  

 
Below we briefly describe laws in three states that place restrictions or 

limitations on proxy voting.  

 
Arizona. Arizona prohibits proxy voting in condominium associations 

after the end of the period of declarant (developer) control (i.e., the time 

during which the declarant or persons designated by the declarant may 
elect or appoint the board members pursuant to the condominium 

documents or by virtue of superior voting power). This prohibition on 
proxy voting applies notwithstanding any provision in the condominium 
documents. The prohibition does not apply to timeshares. During the 

period of declarant control, votes may be cast by proxy, subject to certain 
conditions (e.g., a proxy is void if it is undated or purports to be 

revocable without notice) (Ariz. Rev. Stat. Ann. § 33-1250). 
 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap828.htm#Sec47-251.htm
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Florida. Florida prohibits the use of proxy voting in the election of 

board members, except for associations of 10 or fewer units. Such 

associations, by affirmative vote of a majority of the total voting interests, 
may provide in their bylaws for proxy voting for electing board members. 

Florida generally allows proxy voting in other contexts, subject to certain 
conditions and limitations (Fl. Stat. Ann. § 718.112). 

 
Illinois. Under Illinois law, proxy voting is generally allowed unless 

the articles of incorporation or bylaws provide otherwise. For board 
elections, proxy voting is prohibited if (1) the board, at least 120 days 

before an election, adopts a rule providing for balloting as set forth by 
law or (2) the declaration or bylaws provide for balloting as set forth by 

law (765 Ill. Comp. Stat. Ann. 605/18).  
 
 

 
JO:ro 


