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MEDICAID COVERAGE FOR URGENT CARE AND TRANSPORTATION 

  

By: Robin K. Cohen, Principal Analyst 

 
 

You asked if the Department of Social Services (DSS) reimburses 
urgent care centers that treat Medicaid recipients needing urgent care, 
but not necessarily the level of care a hospital emergency department 

provides. You also want to know if DSS reimburses ambulance 
companies for providing trips to sites other than a hospital emergency 

room. 
 
SUMMARY 

 
DSS reimburses medical service providers for treating Medicaid fee-

for-service patients in urgent care centers as long as the centers, or the 
treating clinician in the center, are enrolled in DSS’ Connecticut Medical 
Assistance Program (CMAP) network. Individuals, as well as groups of 

providers and clinics, can be enrolled. (DSS informs us that it does not 
know whether these centers are reimbursed by the managed care 
organizations serving HUSKY A (Medicaid for children and caretaker 

adults) patients.)  
 

DSS reimburses ambulance companies for providing medically 
necessary ambulance rides to Medicaid enrollees, whether for 
emergencies or non-emergencies, when these rides are the most 

appropriate, least expensive mode of transportation. Hence, if a Medicaid 
client wishes to go to an urgent care clinic that is a Medicaid provider, 

and his medical condition necessitates an ambulance, DSS will pay for 
the ride.  
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DSS reimburses ambulance companies about $220 per nonemergency 

transport and just under $200 for emergency rides. It also pays mileage 
and other add-ons, when appropriate. 

 
In some instances, prior authorization may be required for such rides. 

 

REIMBURSEMENT RATES FOR AMBULANCES  
 

In general, the Medicaid program will pay for transportation services 

needed to enable a program recipient to receive necessary medical care. 
DSS reserves the right to determine the most appropriate and least 

expensive mode of transportation. 
 
Specifically, DSS will pay for both emergency and non-emergency 

ambulance trips if: 
 

1. a patient’s condition requires, or his or her diagnosis indicates that 
he or she would require, medical attention during transit; 

 

2. a patient requires hand or feet restraints;  
 

3. the ambulance is responding to an emergency; or  

 
4. DSS determines that no alternative, less expensive means of 

transportation is available (Conn. Agency Regs. § 17-134d-33, et. 
seq.) 

 

The Department of Public Health (DPH) determines which services 

ambulance companies can perform (emergency or nonemergency 
transportation). According to a DSS official, both DPH and DSS use the 
Healthcare Common Procedure Coding System to define those services. 

DPH sets the maximum rate that a company may charge for those 
services, but DSS sets its own reimbursement rate, which can not exceed 

the DPH maximum.  
 

A typical transport involves a base rate, plus a mileage charge for out-
of-town transports. Mileage is based on inter-town distances listed on the 

state’s inter-town distance chart that the Department of Transportation 
maintains. The mileage is “loaded,” which means that DSS pays only 
from the pick-up point to the drop-off point. Additionally, for emergency 

transports DSS pays for waiting time based on one-half hour increments 
after the first half-hour.  
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Currently, DSS pays $196.24 as a base rate for an emergency and 
$218.82 for a nonemergency, ground ambulance transport.  It pays (1) 

$2.88 per inter-town loaded mile and (2) $17.44 for each half-hour of 
waiting time after the first half-hour. There are add-ons for things like an 
extra attendant, when one is medically necessary.  

 

The emergency base rate used to be the same as the nonemergency 
base rate. But PA 11-6 § 125, (1) directs the DSS commissioner to 
reduce, by no more than 10%, the rates paid for emergency ambulance 

fees directly reimbursed by DSS and (2) allows the commissioner to 
increase the rates when he determines that there are sufficient funds 
and a reasonable need for the increase. The governor had proposed 

allowing the use of stretcher vans for non-emergency medical 
transportation for people who can only be transported lying down (see 

OLR report 2011-R-0140 for a summary of the proposal and background 
information), but the legislature adopted the ambulance rate cut instead. 
 

PRIOR AUTHORIZATION AND PROCESSING REQUESTS FOR 

AMBULANCE RIDES 
 

All transportation services require written prior authorization (PA), 
except emergency ambulance, nonemergency ambulance with designated 

medical conditions, and certain other transportation types and rides for 
people with certain diagnoses. An urgent care visit would not be 
considered an emergency, thus a ride to such would require prior 

authorization. Without prior authorization, DSS will not pay for the ride 
(Conn. Agency Regs. § 17-134d-33, et. seq.). 

 

DSS contracts with an entity that acts as a broker for nonemergency 

medical transportation services that clients need to get to medical 
appointments. The broker runs a call center and a website and provides 

other printed material to communicate with DSS’ clients and 
transportation providers.  

 

The broker is also responsible for performing prior authorizations, 
including verifying a client’s Medicaid eligibility and determining the least 

expensive and most appropriate transportation mode with the help of 
medical personnel.  

 

It also develops and manages a network of transportation providers, 

helping them enroll with DSS to ensure they can receive payment for 
transporting clients. DSS pays the broker an administrative payment for 

performing these functions.  
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