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By: Kevin E. McCarthy, Principal Analyst 

 
You asked whether the law or the real estate industry code of ethics 

bars a realtor from comparing school systems when showing homes to 
prospective buyers. 

 

CGS § 21a-9 allows each board or commission within the Department 
of Consumer Protection (DCP), including the Real Estate Commission, to 

impose sanctions, including license revocation, on a practitioner who 
performs work beyond the scope of the license, registration, or certificate 
issued by the board or commission.  According to Gary Berner, DCP’s 

legislative liaison, the Real Estate Commission has interpreted this 
provision to bar realtors from making qualitative statements regarding 

school systems. As a result, a realtor may not state the school system in 
town “A” is better or worse than the school system in town “B.”  

 

However, Berner states that this interpretation does not bar realtors 
from presenting quantitative data about school systems. For example, a 
realtor could present information about mastery test scores, teacher-

student ratios, and per student spending to a prospective homebuyer. 
According to Timothy Calnen, vice president of government affairs for the 

Connecticut Association of Realtors, the industry’s code of ethics does 
not preclude a realtor from presenting factual data about school systems 
when showing homes. On the other hand, the industry’s code of ethics 

bars realtors from saying that a town has a good or bad school system.  

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap416.htm#Sec21a-9.htm

