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HOSPITAL INFECTION CONTROL 

  

By: John Kasprak, Senior Attorney 

 
 

You asked for a summary of state law addressing hospital infection 
control. 

 

SUMMARY 
 
Current state legislation and regulation  (1) require hospitals to have 

an infection control program in place, (2) require each hospital to develop 
a plan to reduce the incidence of methicillin-resistant staphylococcus 

aureus (MRSA) infection, (3) establish an “Advisory Committee  on 
Healthcare Associated Infections” responsible for developing a mandatory 
reporting system for such infections (4)  and place limits on payments to  

hospitals in certain cases involving hospital-acquired conditions.  State 
law also addresses adverse event reporting by hospitals and outpatient 

surgical facilities.  
 
PUBLIC HEALTH CODE AND HOSPITAL INFECTION CONTROL 

 
Each short-term hospital in the state (general hospitals, including 

children’s hospitals, treating a wide range of acute conditions) must 

provide a sanitary environment to avoid sources and transmission of 
infections and communicable diseases.  There must be an active program 

for the surveillance, prevention, control, and investigation of infections 
and communicable diseases. Each hospital must designate an infection 
control officer who must be a physician or an individual qualified in 

infection control through education or experience. The officer must (1) 
develop a system for identifying, reporting, investigating, and controlling 
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infections and communicable diseases of patients and personnel; (2) 
maintain a log of incidents related to infections and communicable 

diseases; and (3) be responsible for implementing corrective action plans 
in identified problem areas (Regulations of Connecticut State Agencies, § 

19-13- D3(l)).  
 

The relevant regulations are attached. 

 
MANDATORY REPORTING SYSTEM FOR HEALTH CARE 
ASSOCIATED INFECTIONS 

 
The law establishes an 11-member “Advisory Committee on 

Healthcare Associated Infections” and makes it responsible for 
developing, operating, and monitoring a mandatory reporting system for 
healthcare associated infections.  

 
It defines a “healthcare associated infection” as any localized or 

systemic condition resulting from an adverse reaction to the presence of 
an infectious agent or its toxin that (1) occurs in a patient in a healthcare 
setting; (2) was not found present or incubating at the time of admission 

unless the infection was related to a previous admission to the same 
setting; and (3) if the setting is a hospital, meets the criteria for a specific 
infection site, as defined by the National Centers for Disease Control.  

 
The Department of Public Health (DPH) must consider the 

committee’s recommendations concerning the creation of a mandatory 
reporting system for healthcare associated infections designed to prevent 
healthcare associated infections.  DPH must report to the Public Health 

Committee on the plan for a mandatory reporting system and its 
implementation status.   

 

Starting in 2011, the law establishes May 1st as the annual deadline 
by which DPH must report to the Public Health Committee on the 

information it collects through the mandatory reporting system. The 
report must be posted on DPH’s website and be available to the public. 
(PAs 06-142, 10-117; CGS §§ 19a-490n and 19a-490o). 
 

The DPH report can be found at : 
http://www.ct.gov/dph/cwp/view.asp?a=3136&q=474086 

http://www.cga.ct.gov/2009/pub/chap368v.htm#Sec19a-490n.htm
http://www.cga.ct.gov/2009/pub/chap368v.htm#Sec19a-490o.htm
http://www.ct.gov/dph/cwp/view.asp?a=3136&q=474086
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 METHICILLIN-RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) 

INFECTION 
 

The law requires each licensed hospital to develop a plan to reduce 
the incidence of MRSA infection at the hospital. The MRSA plan must at 
least include the hospital's strategies for reducing such infections. Each 

hospital must provide its plan, which is a public record, to the 
Department of Public Health.  

 

MRSA is the strain of staphylococcus aureus bacteria that is resistant 
to oxacillin or methicillin and detected and defined according to the 

Clinical and Laboratory Standards Institute's Performance Standards for 
Antimicrobial Susceptibility Testing.  

 

The law applies to licensed hospitals which, by law, are 
establishments for the lodging, care, and treatment of people suffering 

from disease or other abnormal physical or mental conditions and 
includes inpatient psychiatric services in general hospitals (PA 08-12; 
CGS § 19a-490p).  
 

PAYMENTS TO HOSPITALS  
 
The law requires the Department of Social Services (DSS) 

commissioner to amend the Medicaid state plan to indicate that the 
approved inpatient hospital rates it pays for Medicaid-eligible patients 

are not applicable to hospital-acquired conditions that the Medicare 
program identifies as “nonpayable” (also called “never happen” events) in 
accordance with a 2005 federal law to ensure that hospitals are not paid 

for these conditions (PA 09-2; CGS § 17b-278e).  
 
The federal Deficit Reduction Act of 2005 required the federal 

Medicare agency, beginning October 1, 2008, to limit payments to 
hospitals for preventable medical errors that result in serious 

consequences for patients. Since then the Medicare program identified 
selected costly or common conditions that it considered to be reasonably 
preventable by following evidence-based guidelines, for example, a 

foreign object left in a patient’s body following surgery. When this occurs, 
Medicare will not pay a hospital for any increased costs it incurs as a 

result of one of these events. Medicare continues to pay for the physician 
and other covered items or services needed to treat the hospital-acquired 
condition.  

 

http://www.cga.ct.gov/2009/pub/chap368v.htm#Sec19a-490p.htm
http://www.cga.ct.gov/2011/pub/Chap319v.htm#Sec17b-278e.htm
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The law prohibits hospitals and outpatient surgical facilities from 
seeking payment for any increased costs they incur as a direct result of a 

hospital-acquired condition identified as nonpayable by Medicare 
according to federal law. This applies regardless of the patient’s 

insurance status or sources of payment (including self-pay), except as 
otherwise provided by federal law or PA 09-2 (see above). (PA 09-206; 
CGS § 19a-903). 
  

ADVERSE EVENT REPORTING 
 
By law, hospitals and outpatient surgical facilities must report 

adverse events to DPH on a specific department form and within seven 
days after the event occurs.  Separate reports must be submitted for 

each adverse event that affects a patient while in the facility.   
 
The law requires DPH to report annually to the Public Health 

Committee on adverse events. This report must include, for each hospital 
and outpatient surgical facility, aggregate information about adverse 
events identified at the hospital or facility. It also (1) requires the report 

to include contextual information about the hospital or facility and (2) 
allows these entities to provide informational comments relating to the 

adverse event reported, which must be included in DPH’s annual report.  
 
The law prohibits a hospital or outpatient facility from taking certain 

actions against an employee, job applicant, or provider for actions the 
individual takes to further provisions of the adverse event law.  (PAs 02-

125, 04-164, 06-195, 10-122; CGS § 19a-127n).  
 

JK:ts 

http://www.cga.ct.gov/2011/pub/chap368ll.htm#Sec19a-903.htm
http://www.cga.ct.gov/2005/pub/Chap368a.htm#Sec19a-127n.htm

