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CHILD CUSTODY 

  

By: Mary M. Janicki, Research Analyst 
 

You asked whether there is an age at which a child who is the subject 
of a dispute can chose the parent or other party he or she prefers to have 

custody. 

SUMMARY 

A child's preference is never the only criterion for making a custody 
decision in a dissolution of marriage proceeding, regardless of the child's 

age. Neither case law nor Connecticut statutes establish or designate a 
particular age that is considered old enough to state a preference in a 

custody determination. In any proceeding for an annulment, dissolution 
of marriage, or legal separation, judges use the “best interests of the 
child” standard in awarding custody of minor children. If both parents 

agree, the statutes establish a presumption of joint custody. There is also 
a presumption that it is in the child's best interest to be in the custody of 
a parent over a non-parent. But, testimony or other evidence can rebut 

both of these presumptions. The court must consider any “relevant and 
material information obtained from the child, including the informed 

preferences of the child” in making or modifying an order. The court 
exercises its discretion in each case and set of circumstances in 
considering the appropriate age of a child expressing a custody 

preference. 
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Connecticut courts have held that the law requires only that the court 
take the child’s wishes into consideration and that the court’s ultimate 

determination of the child’s best interest depends on all the facts of a 
particular case.  

BEST INTEREST STANDARD 

In any family relations case, including marriage dissolutions, the 
court is authorized to require an investigation of the circumstances of the 
child and family, and if it orders one, cannot dispose of the case until the 

investigation report has been filed (CGS §§ 46b-6 and -7). The 
investigation can include the child's parentage and surroundings; his or 

her age, habits, and history; the home conditions; habit; and character of 
the parents; an evaluation of the child’s physical and mental condition; 
the cause of the marital discord; and the financial ability of the parties to 

provide support. The court may also appoint counsel for any minor child 
when it deems it to be in the child's best interest (CGS § 46b-54).  

 

The court can make and modify any order regarding custody, care, 
support, or visitation. The court can assign custody to the parents  

jointly, to either parent, or to a third party “according to its best 
judgment upon the facts of the case and subject to such conditions and 
limitations as it deems equitable.” In making or modifying such an order 

the court must consider a number of factors such as the child's 
temperament and developmental needs, the parents' capacity and 
disposition to meet those needs; the child's relationship with each 

parent; and relevant and material information the child provides, 
including his or her “informed preferences” (CGS § 46b-56).  

JOINT CUSTODY PRESUMPTION 

Joint custody is defined as an order awarding legal custody to both 

parents, providing for joint decision-making by the parents, and 
requiring that physical custody be shared by the parents so as to ensure 

the child has continuing contact with both parents. The court can award 
joint legal custody without awarding joint physical custody if the parents 
agree to it (CGS § 46b-56a). 

  
The statute establishes a presumption that joint custody is in the 

child's best interest, if the parents have so agreed. In such a case, if the 

court declines to enter a joint custody award, it must state the reasons in 
its decision. If only one parent seeks joint custody, the court can order 
both parties to submit to conciliation at their own expense with the costs 

allocated between them based on ability to pay and as determined by the 
court.  

http://www.cga.ct.gov/2011/pub/chap815j.htm#Sec46b-54.htm
http://www.cga.ct.gov/2011/pub/chap815j.htm#Sec46b-56.htm
http://www.cga.ct.gov/2011/pub/chap815j.htm#Sec46b-56a.htm
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PARENTAL CUSTODY PRESUMPTION 

In any custody dispute involving a parent and a non-parent, the law 
establishes a presumption that it is in the child's best interest to be in a 
parent's custody (CGS § 46b-56b). A showing that it would be 

detrimental for the child to be in the parent's custody can rebut this 
presumption.  

 

The law specifically authorizes interested third parties to file a motion 
to intervene in a custody dispute (CGS § 46b-57). The court can award 

full or partial custody to such a party “upon such conditions and 
limitations as it deems equitable.” In such situations, the court must 
appoint an attorney to represent the child's best interest. The same 

conditions described above that must guide the court in making its 
decision apply, such as the child's best interest and his or her wishes, 
if the child is “of sufficient age and capable of forming an intelligent 

preference.”  

CASE LAW 

In an appeal of a Superior Court decision in a case dissolving a 

marriage and awarding custody of a minor child, the Connecticut 
Supreme Court ruled that the trial court did not abuse its discretion in 
deciding the child’s wish to live with one parent was not in her best 

interests. The Supreme Court ruled that “Section 46b-56(b) does not 
require that the trial court award custody to whomever the child wishes, 

it requires only that the court take the child’s wishes into consideration” 
(Knock v. Knock, 224 Conn. 776, 788-9 (1993)). Although a child’s 
preference is one factor the court considers, it is not the only or the 

determinative one. 
 

In another case, the court concluded that a minor child who was five 
years old at the time of the hearing, was not “of sufficient age or capable 
of forming an intelligent preference” (Faria v. Faria, 38 Conn. Supp. 37, 

40 (1982)). More generally, in a Connecticut Appellate Court ruling that 
involved the trial court’s interview of a seven-year-old child in chambers 

in the absence of the parties and their counsel, the court held: 

http://www.cga.ct.gov/2011/pub/chap815j.htm#Sec46b-56B.htm
http://www.cga.ct.gov/2011/pub/chap815j.htm#Sec46b-57.htm
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[W]hether the child’s preferences and feelings as to custody 

and visitation are a significant factor in the court’s ultimate 
determination of the best interest of the child will necessarily 

depend on all the facts of the particular case, including the 
child’s age and ability intelligently to form and express those 
preferences and feelings (Gennarini v. Gennarini, 2 Conn. App. 

132, 137 (1984)).  
 


