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April 11, 2011  2011-R-0140 

USE OF STRETCHER VANS TO TRANSPORT DSS MEDICAL 
ASSISTANCE RECIPIENTS 

  

By: Robin K. Cohen, Principal Analyst 
 

 
 
You asked for an explanation of Governor Malloy’s budget proposal, 

and the bill to implement it (SB 1013), which allow the Department of 
Social Services (DSS) to pay for stretcher vans instead of ambulances to 
transport certain individuals eligible for DSS medical assistance 

programs to medical appointments.  

SUMMARY 

 
Governor Malloy’s budget proposal reflects anticipated savings ($6.3 

million in FY 12 and $7 million in FY 13) from allowing certain DSS 

medical assistance recipients to be transported to medical appointments 
in stretcher vans instead of an ambulance. A stretcher van is a vehicle, 
such as a modified van, that is capable of accommodating a stretcher for 

transporting individuals who cannot sit up.  
 

Under the proposal, a recipient of DSS medical assistance would be 
transported in a stretcher van if (1) the trip is medically necessary and 
(2) the recipient must be transported in a prone position but does not 

need medical care during the trip. The bill to implement this provision 
(SB 1013) directs DSS to set payment rates for transporting patients in 

the vans and the Department of Transportation (DOT) to regulate the 
vans. It indirectly appears to permit the Department of Public Health 
(DPH) to license the vans as invalid coaches, but eliminates a 

http://www.cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&bill_num=1013&which_year=2011
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requirement that vehicles, other than ambulances and other rescue 
vehicles, have DPH licenses to transport patients on stretchers. An 

“invalid coach” is defined as a vehicle used exclusively for transporting 
nonambulatory patients to or from either a medical facility or the 

patient’s home.  
 
The Human Services Committee held a public hearing on the bill on 

March 15. The Office of Policy and Management (OPM) and DSS 
supported the bill, but offered a few changes to ensure that DOT 
regulations include safety standards requiring more than one person 

besides the driver in the vans. The ambulance company trade group 
opposed the bill, citing safety concerns. The group’s president also 

expressed concern that stretcher vans could have a negative impact on 
the state’s ambulance ride capacity. The committee gave the bill a 
straight change of reference to the Appropriations Committee on March 

23, 2011. 

SB 1013—STRETCHER VANS FOR DSS MEDICAL ASSISTANCE 

RECIPIENTS 

 
DSS—Medical Assistance Recipients 

 
SB 1013 (§§ 10-12) directs the DSS commissioner to authorize 

payment only for the mode of transportation services that is medically 

necessary for a beneficiary of DSS medical assistance programs.  
 

DSS, through its transportation brokers, currently pays for the mode 
of transportation that is the most appropriate and least expensive, 
including invalid coaches, liveries, and ambulances when a medical 

assistance recipient needs a ride to a medical appointment. When a DSS 
medical assistance recipient is stretcher bound (i.e., cannot sit up), DSS 
will authorize an ambulance to transport him or her to medical 

appointments. The “definitions” section of the DSS Medical Services 
Provider Manual provides that ambulance services are needed because a 

recipient may require medical care during transit, which an ambulance 
is equipped and staffed to provide (DSS Medical Services Provider 
Manual, § 175E.II.e, et seq.). 

 
The bill permits these recipients to be transported by a stretcher van 

if they (1) require transportation for a medical appointment and (2) must 
be transported in a prone position but do not require medical services 
during transport. The bill requires the DSS commissioner to set payment 

rates for companies that provide these van rides, provided they have a 
DOT permit (see below).  
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DPH Role 
 

The bill seems to assume that DPH will license stretcher vans as 
invalid coaches by eliminating the prohibition in law that these coaches 

not transport people who are stretcher bound. In general, DPH, through 
the Office of Emergency Management Services, regulates emergency 
medical services, including vehicles used to transport patients in an 

emergency. But it also regulates invalid coach services, which generally 
can be used only for nonemergency transportation. DPH issues licenses 
to companies that provide this service (CGS § 19a-175, et seq.).  

 
The bill also eliminates a requirement that any vehicle other than an 

ambulance, rescue, or management service have a DPH license in order 
to transport patients on stretchers (§11). 

 

As drafted, the bill does not specify safety standards that a stretcher 
van must meet. But it contemplates that at least some of the companies 

providing the transportation will be invalid coach services, and the 
licensure requirements for invalid coaches are less burdensome than 
those for ambulance services. 

 
Invalid Coach Service Regulation. As they do for other modes of 

transportation, DPH regulations include minimum staffing standards 

and vehicle design requirements as a condition of licensure for invalid 
coach services. For example, they require that invalid coach services: 

 
1. provide at least one person trained in CPR in accordance with 

standards of the American Heart Association or the American Red 

Cross, and who may also serve as the driver and 
 
2. comply with DPH regulations governing minimum vehicle 

standards (Conn. Agency Regs. § 19a-179-10, et seq.). 
  
Ambulance Regulation. DPH regulation requires ambulances, when 

responding to a service request, to have one medical response technician 
certified in accordance with the minimum standards set in regulation, 

and one certified emergency medical technician, who must be with the 
patient at all times in the patient compartment of the ambulance. The 

ambulances must meet minimum design and equipment requirements, 
including proper restraints, as a condition of licensure or certification 
(Conn. Agency Regs., §§ 19a-179-10, et. seq.).  
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DOT Role 

 

The bill requires the DOT commissioner to adopt regulations to 
establish oversight of stretcher vans as a livery service that requires a 

permit to operate. If DPH has certified the van (presumably as an invalid 
coach), this certification alone is sufficient for the stretcher van to receive 
the DOT permit. (DPH generally only licenses, not certificates, invalid 

coaches so it is not clear what the effect of the provision would be, 
although the bill’s intent appears to be to allow licensed stretcher van 
companies to get the livery permit without having to meet additional 

regulatory requirements.)  
 

 Current DOT regulations require only that livery permit holders 
ascertain that any drivers that they employ holds a public service 
operator’s license and is fully instructed in the state’s motor vehicle and 

livery laws. They do not address the number of personnel, the 
personnel’s medical training, or vehicle design specific to stretchers 

(Conn. Agency Regs., § 16-325-6).  
 

Public Hearing and Proposed Amendment 

 

The Human Services Committee heard the bill on March 15, 2011. 
According to OPM and DSS testimony, the new stretcher van rate will be 

“roughly one-fifth” of the nonemergency ambulance rate, which has a 
base rate of $218 plus $2.88 per mile, per trip (approximately $275 for a 

20-mile one-way trip). OPM testified that only “medically stable” 
individuals would ride in these vans. OPM and DSS also testified that the 
bill needed two “technical corrections.”  

 
First, they asked to strike the language that required the DOT permit 

to allow DPH certification of stretcher vans as sufficient qualification for 

the DOT livery permit. Instead, the bill would require the DOT 
regulations to prescribe safety standards for the vans, including a 

requirement that an attendant in addition to the driver, accompany the 
patient. Presumably to conform with this, OPM and DSS recommended 
deleting the provision that modified the definition of invalid coach to 

apparently include stretcher vans (§ 12). 
 

David Lowell, president of the Association of Connecticut Ambulance 
Providers, also testified on the proposal, which his association opposes. 
One of the concerns he expressed was that the vans, although apparently 

subject to the invalid coach regulations under the original bill, would 
present a health and safety concern in terms of inadequate equipment 
and personnel. Lowell also questioned how a patient requiring a stretcher 

van would not require medical services during transport. 
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Lowell also asserted that the Medicare program, which currently pays 

for nonemergency ambulance rides, will not pay for stretcher van rides to 
medical appointments, and that patients who are eligible for both 

Medicare and Medicaid could have their transportation costs shifted to 
the Medicaid program. This would potentially shift the cost of these rides 
from the federal government alone to a 50% state and 50% federal split.  

 
Lowell also spoke of the state’s capacity of ambulances that can 

respond to changing demands of both emergency and nonemergency call 

volumes, and how the bill could affect this balance and force some 
ambulances to sit idle. This could lead to a smaller ambulance capacity 

to respond to emergencies should some companies choose to reduce their 
ambulance fleet size.  

 

The executive branch’s proposed amendment could potentially 
address the ambulance lobby’s safety concerns. 
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