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EDUCATIONAL AND TRAINING REQUIREMENTS FOR LICENSURE OF 
CERTAIN HEALTH PROFESSIONALS 

  

By: John Kasprak, Senior Attorney 
Nicole Dube, Associate Analyst 

 

You asked for information on the educational and training 
requirements for licensure of physicians, physician assistants, licensed 
practical nurses, registered nurses, and advanced practice registered 

nurses. 

SUMMARY 

Physicians, physician assistants, licensed practical nurses, registered 

nurses, and advanced practice registered nurses must be licensed by the 
Department of Public Health (DPH) in order to practice in Connecticut. 
Generally, an applicant seeking licensure must successfully complete 

educational and training requirements, as well as pass an examination. 

PHYSICIANS 

No person can practice medicine or surgery in Connecticut without a 

license from DPH (CGS § 20-9). The licensure requirements differ 
somewhat depending on whether the applicant is educated and trained 
in the United States or outside of this country. 

 

http://cgalites/2011/pub/chap370.htm#Sec20-9.htm
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United States-Trained Applicant  

 

A U.S.-trained applicant for physician licensure must have: 
 

1. graduated with an M.D. or D.O. (Doctor of Osteopathy) degree from 
a medical school accredited by the Liaison Committee on Medical 
Education (LCME) or the American Osteopathic Association (AOA); 

 
2. completed at least two years of progressive, post-graduate medical 

training as a resident physician in a program accredited by the 

Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) or 
the AOA; and 

 
3. successfully completed one of the following examinations: 

 

(a) a state board licensing examination completed before June 
1, 1979; 

 
(b) United States Medical Licensing Examination (USMLE); 

 

(c) National Board of Medical Examiners (NBME); 
 

(d) Federation Licensing Examination (FLEX); 

 
(e) National Board of Osteopathic Medical Examiners (NBOME); 

 
(f) the examination required to become registered as a 

Licentiate of the Medical Council of Canada (LMCC); or 

 
(g) an acceptable combination as follows: 

 

 NBME Part I or USMLE Step 1 

plus 
NBME Part II or USMLE Step 2 

plus 

NBME part III or USMLE Step 3, 
 

 FLEX Component 1 

plus 
USMLE Step 3, or 
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 NBME Part I or USMLE Step 1 

plus 
NBME Part II or USMLE Step 2 

plus 
Flex Component 2 

 
(see CGS §. 20-10; State Agency Regs., §§. 20-10-1 to 3, attached). 

 

DPH’s application form for physician licensure can be found at: 
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investiga
tions/plis/physician/md_app_only.pdf 

 
Documentation.  Physician licensure applicants must submit the 

following: 
 
1. a completed, notarized application with photo and fee of $565 and 

a separate bank check or money order of $4.75 to cover DPH’s cost 
for querying the National Practitioner Data Bank; 

 
2. an official transcript of medical education verifying the applicant’s 

M.D. or D.O. degree forwarded directly to DPH from the 

educational institution; 
 
3. verification of completion of at least two years of progressive, post-

graduate residency training submitted directly from the chief of 
staff/program director of the residency program; 

 
4. an official transcript of examination scores forwarded directly to 

DPH from the examination entity; and 

 
5. verification of any other state licenses held, current or expired, 

submitted directly to DPH from the source. 
 
Graduates of Medical Schools Located Outside the United States 

 
 A physician license applicant graduating from a medical school 

located outside the United States, its territories, or Canada must be a 

graduate of a school listed in 1970 World Health Organization Directory 
of medical Schools, or demonstrate successful completion of an 

educational program satisfying all requirements of Connecticut state 
agency regulations (see attached). Applicants who earned a D.O. degree 
in a country other than the U.S. or Canada are not eligible for licensure. 

 

http://cgalites/2011/pub/chap370.htm#Sec20-10.htm
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigations/plis/physician/md_app_only.pdf
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigations/plis/physician/md_app_only.pdf
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Applicants of schools outside the U.S. must also: 
 

1. hold current certification by the Educational Commission on 
Foreign Medical Graduates (ECFMG) or have completed an 

American Medical Association certified Fifth Pathways Program; 
 
2. completed at least two years of progressive, post-graduate medical 

training as a resident physician in a program accredited by the 
ACGME or its equivalent; and 

 

3. successfully complete one of the following examinations—USMLE, 
NBME, FLEX, NBOME, LMCC or an acceptable combination of 

examinations as outlined above for U.S.-trained graduates. 
 
Applicants who are graduates of medical schools outside of the U.S. 

must pay the $565 and $4.75 fees and provide similar documentation as 
described above. 

PHYSICIAN ASSISTANTS 

A physician assistant (PA) is an individual who (1) functions in a 
dependent relationship with a Connecticut-licensed physician and (2) 
licensed to provide patient services under the supervision, control, 

responsibility and direction of that physician (CGS § 20-12a(5)). 
 
PAs are licensed by DPH. To qualify for a license, an applicant must 

meet the following criteria: 
 

1. hold a BA or higher degree in any field from a regionally accredited 
institution of higher education; 

 

2. graduate from a PA program accredited, at the time of graduation, 
by the Accreditation Review Commission on Education for the 

Physician Assistant (ARC-PA); 
 
3. pass the certification examination of the National Commission on 

Certification of Physician Assistants (NCCPA); 
 
4. hold certification from the NCCPA; and 

 
5. complete no less than 60 hours of didactic instruction in 

pharmacology for physician assistant practice in an accredited PA 
education program or a post-graduate program for PA practice 
(CGS § 20-12b). 

 

http://cgalites/2011/pub/chap370.htm#Sec20-12a.htm
http://cgalites/2011/pub/chap370.htm#Sec20-12b.htm
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Applicants must also submit the following documents directly to DPH: 

 
1. a completed, notarized application with photograph and $190 fee; 

 
2. an official transcript, sent directly from the educational institution 

to DPH, verifying the award of the BA or higher degree; 

 
3. an official transcript, sent directly from the educational institution 

to DPH, verifying graduation from an accredited PA program; 

 
4. official verification sent directly from the NCCPA of successful 

completion of the examination and of current certification status; 
 
5. official verification, sent directly from the educational institution, 

post-graduate program provider, NCCPA or American Academy of 
Physician Assistants to DPH, of completion of no less than 60 

hours of didactic instruction in pharmacology for PA practice; and 
 
6. if applicable, an official verification form sent directly from each 

state licensing authority, where a license or certification is or has 
ever been held. 

 

There are 154 ARC-PA accredited entry-level programs in the Unites 
States.  Accredited PA programs in Connecticut are at Quinnipiac 

University and the Yale University School of Medicine.  The University of 
Bridgeport has recently established a PA program that has provisional 
accreditation. 

 
DPH’s application form for PA licensure can be found at: 

http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigatio

ns/plis/physician_assistant/pa_lic_apponly.pdf  

LICENSED PRACTICAL NURSES (LPN) 

State law defines the practice of nursing by an LPN as “the performing 

of selected tasks and sharing of responsibility under the direction of a 
registered nurse (RN) or an advanced practice registered nurse (APRN) 
and within the framework of supportive and restorative care, health 

counseling and teaching, case finding and referral, collaborating in the 
implementation of the total health regimen and executing the medical 

regimen under the direction of a licensed physician or dentist” (CGS § 
20-87a(c)). 

 

http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigations/plis/physician_assistant/pa_lic_apponly.pdf
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigations/plis/physician_assistant/pa_lic_apponly.pdf
http://cgalites/2011/pub/chap378.htm#Sec20-87a.htm
http://cgalites/2011/pub/chap378.htm#Sec20-87a.htm
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An individual is eligible for examination for licensure as an LPN in 
Connecticut if he or she successfully completes a practical nursing 

program approved by the Connecticut State Board of Examiners for 
Nursing with DPH’s consent. The program must integrate theory and 

clinical practice, consisting of a minimum of 1500 hours over at least ten 
months. Fifty percent of contact hours (hours spent in the presence of 
program faculty) must be in supervised, direct clinical care, and 

observational experiences (State Agency Regs., § 20-90-55). Graduates of 
practical nursing programs providing less than the required minimum 
hours of direct client care and observational experiences may substitute 

clinical work experience as a graduate or LPN in lieu of the deficient 
hours (State Agency Regs., § 20-90-55). 

 
Applicants must also successfully complete the National Council of 

State Boards of Nursing Licensing Examination-PN (NCLEX-PN) and 

submit the following documents directly to DPH: 
 

1. a completed application form with a $150 fee; 
 
2. an official transcript, sent directly from the nursing school, 

verifying the award of a diploma, certificate, or degree in nursing; 
and 

 

3. for applicants who completed nursing school outside of the 
country, a Healthcare Profession & Science Report sent directly to 

DPH from the CGFNS International Credential Evaluation Service. 
 
DPH’s application form for LPN licensure can be found here 

(http://www.ct.gov/dph/LIB/dph/practitioner_licensing_and_investigati
ons/plis/nursing/lpn/LPN_App_Only.pdf). 

REGISTERED NURSES (RN) 

Registered nurses (1) provide supportive and restorative care, health 
counseling and teaching, and case finding and referral; (2) collaborate in 
implementing a patient’s total health care regimen; and (3) execute 

medical care under the direction of a licensed physician, dentist, or 
APRN. RNs can also execute orders by licensed PAs, podiatrists, and 
optometrists, as long as doing so doesn’t exceed the scope of practice of 

the nurse or ordering practitioner (CGS § 20-87a). 
 

An individual is eligible for examination for licensure as a RN if he or 
she holds a degree, diploma, or certificate from an accredited nursing 
program that is approved by the Connecticut State Board of Examiners 

for Nursing with DPH’s consent (CGS § 20-93).  The program’s nursing 

http://www.ct.gov/dph/LIB/dph/practitioner_licensing_and_investigations/plis/nursing/lpn/LPN_App_Only.pdf
http://cgalites/2011/pub/chap378.htm#Sec20-87a.htm
http://cgalites/2011/pub/chap378.htm#Sec20-93.htm
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component must be equivalent to four 15 week academic semesters and 
contain a minimum of 35 credits in nursing. Fifty percent of contact 

hours must be in direct client care experiences, observational 
experiences, simulated experiences, and lab experiences (State Agency 

Regs. § 20-90-52). 
 
Applicants must also successfully complete the NCLEX-PN exam and 

submit the following documents directly to DPH: 
 
1. a completed application form with a $180 fee; 

 
2. an official transcript, sent directly from the nursing school, 

verifying the award of a diploma, certificate, or degree in nursing; 
and 

 

3. for foreign-trained applicants, verification of completion of the 
International Certification Program, sent directly to DPH from the 

CGFNS International Credential Evaluation Service. 
 
DPH’s application form for RN licensure can be found here 

(http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigatio
ns/plis/nursing/rn/rn_app_only.pdf). 

 

ADVANCED PRACTICE REGISTERED NURSES (APRN) 

APRNs are recognized in statute as primary care providers and can 
hold hospital privileges. Advanced practice nursing is defined as the 

performance of advanced level nursing practice activities that, by virtue 
of post basic specialized education and experience, are appropriate to 
and may be performed by an APRN.  The APRN performs acts of 

diagnosis and treatment of alterations in health status and must 
collaborate with a Connecticut-licensed physician.  In all settings, the 

APRN may, in collaboration with a licensed physician, prescribe, 
dispense, and administer medical therapeutics and corrective measures 
and may request, sign for, receive, and dispense drug samples.  A 

licensed APRN maintaining current certification from the American 
Association of Nurse Anesthetists, who is prescribing and administering 
medical therapeutics during surgery, may only do so if the physician who 

is medically directing the prescriptive activity is physically present in the 
setting where the surgery is taking place (CGS § 20-87a(b)). 

 

http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigations/plis/nursing/rn/rn_app_only.pdf
http://cgalites/2011/pub/chap378.htm#Sec20-87a.htm
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DPH licenses APRNs who must meet the following requirements: 
 

1. hold a current Connecticut registered nurse license; 
 

2. hold and maintain current certification as a nurse practitioner, 
clinical nurse specialist, or nurse anesthetist from one of the 
following national certifying bodies: The American Nurses’ 

Association, the National Certification Corporation for the 
Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing Specialties, the 
National Certification Board of Pediatric Nurse Practitioners and 

Nurses, the American Association of Nurse Anesthetists, the 
American Academy of Nurse Practitioners, the Oncology Nursing 

Certificate Corporation, or the American Association of Critical-
Care Nurses CCNS Certification; 

 

3. complete 20 hours of pharmacology education for advanced 
practice nursing; and 

 
4. if first certified by one of the national bodies listed above after 

December 31, 1994, hold a master’s degree in nursing or a related 

field recognized for certification as either a nurse practitioner, 
clinical nurse specialist, or nurse anesthetist by one of the bodies 
above (CGS § 20-94a(a)). 

 
Applicants must also submit the following documents directly to DPH: 

 
1. a completed application form with a photograph and $200 fee; 
 

2. an official verification of current certification by one of the above 
national certifying agencies; 

 

3. official verification of at least 30 hours of pharmacology instruction 
for advanced nursing practice, sent directly by the institution to 

DPH; 
 

4. an official transcript, sent directly from the nursing school, 

verifying post basic nursing education; and 
 

5. verification of all licenses held, current or expired, from each state 
the applicant is or was licensed as an APRN, RN, or LPN. 

DPH’s application form for APRN licensure can be found here 

(http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigatio
ns/plis/nursing/aprn/aprn_app_only.pdf). 
JK/ND: ek 

http://cgalites/2011/pub/chap378.htm#Sec20-94a.htm
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigations/plis/nursing/aprn/aprn_app_only.pdf

