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This OLR report was to be attached to Representative Lewis’s submitted testimony.
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LICENSURE OF RETIRED NURSES
By: John Kasprak, Senior Attorney

You asked for information on state licensing of retired nurses.

PA 99-249 (CGS § 19a-88a) allows registered nurses (RNs}), advanced
practice registered nurses (APRNs), and licensed practical nurses (LPNs)
who have retired from their profession to renew their licenses at 10% of
the regular fee. The fee for retired RNs is $5; for retired APRNSs, $6; and
for retired LPNs, $3.

The act required the Department of Public Health {DPH) to adopt
regulations by January 1, 2000, that included (1) a definition of “retired
from the profession” as it applies to RNs, APRNs, and LPNs; (2)
procedures for the return to active employment of nurses who retire from
their profession; (3) appropriate restrictions on the scope of practice of
retired nurses, including restricting their licenses to unpaid volunteer
services; and (4) the requirement that any nurse seeking license renewal
hold a current RN, APRN, or LPN license in good standing.

These regulations have been adopted (see DPH Regs., 88 19a-88-1 to
19a-88-4; copy attached) and define «retired from the profession” as &
licensee who does not intend to practice nursing for monetary
compensation for a period of at least three years and who may provide
voluntary service. A licensee is eligible to convert her license into a
retired license if the licensee: (1) is retired from the profession, (2) holds a
current license in good standing, and (3) is due to renew the license. An
APRN who holds a retired license must maintain certification by a
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national certifying body as prescribed by law. The regulations also
address requirements for returning a retired license to a full, active

license to practice (see Regs. § 19a-88-4).
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